Du vet väl om att skörden blir betydligt större om du förser växterna med gödsel? Gödningsmedel kan helt enkelt utgöra den där lilla skillnaden mellan ett okej och perfekt odlingsresultat. Du kan dock inte bara använda vilken gödning som helst till vilken växt som helst – det krävs lite mer än så. Här reder vi ut vilken typ av gödsel som passar bäst till olika sorters växter, och vad du bör tänka på för att få en så bra odlingssäsong som möjligt.

Därför behöver dina växter gödsel

Självklart vill du ha en välmående och grön gräsmatta, blommande trädgårdsrabatter och ett frodigt grönsaksland med fin frukt, söta bär och saftiga grönsaker. För att åstadkomma detta behöver jorden såklart vatten – utan detta kan dina växter inte plocka upp de mineralämnen och den näring de behöver ur jorden. Kruxet är bara att det sällan finns tillräckligt mycket näring i jorden där du odlar, och just därför behöver du ge grödorna extra hjälp på traven med hjälp av gödsel.

Precis som vi människor behöver mat för att växa under barndomen behöver även växter näring för att kunna frodas optimalt. Gödning främjar inte bara tillväxten av nya rötter, stjälkar och blad utan hjälper växterna på andra sätt också. Dina växter behöver energi och näring för att andas, plocka upp ny näring, transportera mineralämnen och vatten, bilda frön, blomma och försvara sig mot yttre omständigheter. Brist på näring i trädgården visar sig genom sämre tillväxt, missfärgade blad och sämre motståndskraft mot exempelvis sommarens hetta och vinterns kyla.

Vilka näringsämnen behöver växterna?

Alla växter behöver främst kalium (K), kväve (N) och fosfor (P). Detta förkortas NKP, och sammansättningen av dessa näringsämnen varierar i olika typer av gödsel. Kväve gynnar växternas tillväxt medan fosfor och kalium gynnar frukt- och knoppsättning, vinterhärdighet med mera. Utöver dessa tre näringsämnen behöver växter mindre mängder av flera andra spår- och näringsämnen. Eftersom växter kräver olika mängder närings- och spårämnen finns det olika typer av gödsel som är särskilt anpassade efter olika växters behov.

Vilken gödsel ska användas till olika växter?

Med tanke på marknadens breda utbud kan det vara svårt att välja rätt typ av gödsel. Här nedanför får du en grundlig genomgång av olika gödselmedel, och vilka växter de passar till.

Gödsel för allsidig gödning

Hönsgödsel är oerhört kväverik, och lite av en allroundprodukt som passar till det mesta. Vi erbjuder en 100 % naturlig hönsgödsel som är både nedbrytningsbar och tillåten för ekologisk odling. Gödseln är lika effektiv för gräsmattan som blommorna i rabatten, men passar också perfekt för grönsakslandet, fruktträden, bärbuskarna och olika typer av barrväxter. Ett annat alternativ till hönsgödsel är Stroller Blå som faktiskt också lämpar sig till de flesta sorters växter i trädgården. Gödseln är rik på både kväve och kalium, och passar perfekt till såväl grönsakslandet som fruktträden, bärbuskarna och blomsterrabatterna.

Hur och när använder du hönsgödsel och Stroller Blå?

Genom att arbeta ner hönsgödsel i jorden innan du planterar frön – och vattna rikligt i samband med detta – skapar du bra förutsättningar för dina blommor, buskar och träd att växa sig ståtliga. Följ doseringsanvisningarna och börja gärna med gödslingen tidigt på våren. Med Stroller Blå kan du använda samma metod vid plantering, och med fördel även sprida gödselmedlet fritt över existerande växter med jämna mellanrum mellan april och augusti.

Gödsel till gräsmattan

Som nämnt ovan är hönsgödsel ett lämpligt alternativ för gräsmattan, men det finns såklart även särskilt ändamålsanpassade gödsel. Hos oss kan du klicka hem flera typer av naturlig gräsgödsel som innehåller en välbalanserad blandning av de tre viktigaste näringsämnena, men också en “Natural Booster” som bidrar till mer motståndskraft och slittålighet i gräsmattan. Vi erbjuder även Stroller Plus Mossa – en gödning som främjar gräsmattans tillväxt och bekämpar inkräktande mossa.

Hur och när ska du gödsla gräsmattan?

Omkring mitten av april är en bra tidpunkt för att börja gödsla gräsmattan. En bra tumregel är att gödsla ofta och lite mer ofta än sällan. Sprid gödseln enligt anvisningarna för hand eller med en spridarvagn, och upprepa proceduren två eller tre gånger ytterligare under sommaren.

Gödsel för fleråriga växter

Benmjöl är en långtidsverkande och näringsrik gödning som främst passar till fleråriga växter. Vi erbjuder helt naturligt benmjöl som är godkänt för ekologisk odling – det är rikt på fosfor vilket främjar rotbildning, fruktsättning och blombildning i rabatten, grönsakslandet och fruktträden.

Hur och när använder du benmjöl?

Benmjöl sprider du ut för hand runt dina plantor och arbetar ner cirka fem till tio centimeter i jorden. Optimalt resultat får du från mars månad och fram till juli, och det är en god idé att upprepa proceduren cirka två gånger.

Gödsel för grönsaker

Framförallt bladgrönsaker mår riktigt bra av blodmjöl – en snabbverkande, kväverik gödsel som skyddar växterna mot skadedjur och diverse sjukdomar. Hos oss hittar du ett 100 % naturligt blodmjöl som såklart är godkänt för ekologisk odling. Vi erbjuder också naturlig grönsaksgödsel som låter dig odla ekologiska frukter, grönsaker och bär med extra stora skördar. För dig som odlar tomater går det även att hitta långtidsverkande tomatgödsel hos oss.

Hur och när använder du blodmjöl och grönsaksgödsel?

Blodmjöl och grönsaksgödsel sprider du på samma sätt som benmjöl.

Gödsel för blommor

Vår naturliga blomstergödsel ger grönare blad och starkare färger i dina rabatter och krukor, samtidigt som den främjar rotbildning och bidrar till en snabbare tillväxt. Du kan också hitta särskild rosgödsel och rhododendrongödsel i vårt sortiment.

Hur och när använder du gödsel för blommor?

Vår blomstergödsel ska användas när blomningen precis startat – gärna under dygnets kallaste timmar. Sprid gödseln runt växterna, arbeta sedan ner den en bit i jorden och vattna rikligt. Du kan få resultat tidig vår och sen sommar, men optimalt resultat får du mellan april och juli.