Hur du rensar ogräs på dina gångstigar, din uteplats och uppfart

3 min att läsa
Dela

Om du vill få din uteplats eller stenlagda uppfart ren och fri från ogräs, så har du kommit rätt. I denna guide går vi igenom varje steg för att få stigarna till ditt hus att se så bra ut som möjligt! 

Detta behöver du för att sätta igång:

Det första steget är att se till så att du har alla verktyg och resurser för att tackla jord och ogräs. 

  • Tillgång till varmt vatten 
  • En hink 
  • En borste med styv borst 
  • En flaska med terrassrengöring 

Och eftersom detta är ett smutsigt jobb även när du gör rätt, så kan det vara bra att ha på sig oömma kläder och trädgårdshandskar. 

Steg 1: Ta bort allt ogräs 

Ogräs älskar att hitta sätt att överleva i vinklar och vrår på din uppfart eller stenlagda uteplats, så innan vi börjar städa, måste vi se till att bli av med dem.  

Steg 2: Blanda din rengöringslösning för uteplats och uppfart

Att använda en rengöringsprodukt som inte är avsedd för att användas på din uteplats, stig eller uppfart kan lämna rester eller till och med orsaka skador. Därför föreslår vi att du köper en särskild rengöringslösning för uteplatser som inte bara är säkrare, men också ger ett bättre resultat. 

Du behöver blanda denna med vatten enligt instruktionerna på etiketten och antingen hälla den i en hink eller, om du använder högtryckstvätt, i en behållare avsedd för detta. 

Steg 3: Häll och skrubba

Nu är det dags att börja hälla ut ditt rengöringsmedel på de områden av din uteplats eller uppfart som du vill rengöra. Om du behöver täcka en större yta kan det vara bra att göra detta i steg, så din rengöringslösning inte torkar på stenläggningen innan du hinner fram. 

Därefter ska du ta din borste och börja skrubba uteplatsen eller uppfarten. Den hårda borsten tar sig enkelt igenom smuts och alger när den jobbar tillsammans med rengöringsmedlet. Du kanske blir förvånad över hur mycket smuts som kommer upp eller som suttit fast mellan plattorna, men det är normalt. 

Steg 4: Skölj med rent vatten

När du är färdig med att skrubba bort all smuts och alla alger, behöver du skölja bort det med rent vatten. Om du använder högtryckstvätt är det mesta redan borta, men du kan behöva ändra sprayen till en mjukare variant än jetstrålen så att du kan tvätta bort det sista. Om du inte använder en sådan så beror det på ytan du jobbar med, men en enkel hink med vatten eller en trädgårdsslang borde räcka. 

Steg 5 : Underhåll

Det bästa sättet att undvika att behöva rengöra uteplatsen eller uppfarten för ofta är att se till att du sopar regelbundet och håller den ogräsfri genom att använda ett långtidsverkande ogräsmedel, särskilt i fogarna.  

Regelbundet underhåll säkerställer också att din uteplats och uppfart håller så länge som möjligt och låter dig njuta av och uppskatta dem under många år framöver. 

Beroende på typen av uppfart kan du prova att dra upp ogräset för hand (försök ta tag i roten). 

Taggar

gångstigar

uteplats

uppfart

uteplats ogräs

Kontrollera ditt ogräs

ogräs

3 min att läsa
Dela