Näringsbrist hos växter: Så förhindrar och upptäcker du det
Frodig tillväxt och frodig grönska: det är så du vill kunna beskriva din trädgård. Men ibland händer det att växterna inte mår bra. Det är inte bara platsen som påverkar hur blommorna, buskarna och träden frodas, utan växtnäring spelar också en avgörande roll för deras välmående. Brist på näringsämnen yttrar sig i växternas utseende, bland annat genom att bladen blir missfärgade eller att de växer dåligt. Utan rätt näring kan växterna förvisso fortsätta att växa ett tag, men de kommer inte att frodas.
Hur vet man om det är näringsbrist som är problemet?
Näringsbrist syns ofta på bladen. Kloros visar sig till exempel som en gulnad som sprider sig över det gröna. Bladen kan både bli delvis och helt gula. Om vävnaden så småningom blir brun kommer den långsamt att dö. Dessa förändringar kallas nekros. Även växtens frukter kan visa tecken på näringsbrist: om till exempel rädisor saknar vissa näringsämnen börjar de att spricka.
Hur utvecklas en näringsbrist?
Den mest uppenbara orsaken: brist på befruktning. De som inte ger sina växter någon näring alls behöver ofta tillsätta speciella ämnen. Ensidig befruktning kan också leda till bristsymptom. Men det gäller att ge rätt mängd och typer av näringsämnen, eftersom vissa näringsämnen påverkar varandra. För mycket kalium kan till exempel bromsa upptaget av magnesium. Och om en växt får mycket kväve kommer de också att behöva mycket kalium.
Hur kan näringsbrist förebyggas?
Först och främst är det viktigt att växten står i rätt jord: om en sandrik jord är mycket permeabel klarar den inte av att upprätthålla god vävnad särskilt länge. Kraftigt leriga jordar, å andra sidan, släpper långsamt ut värdefulla mineraler och spårämnen. Detta kan bidra till att förbättra jorden. Man kan även göra ett test på jorden för att få information om pH-värdet och se hur många näringsämnen jorden innehåller.
Det är mycket som ska stämma för att hela din trädgård ska blomma ut i all sin prakt! Vi pratar om fruktträd, bärbuskar och blomster så det står härliga till, liksom grönsaksland med allt från potatis till dill! Om du redan har provat Stroller Blå så vet du vad vi pratar om, men du som ännu inte har spridit detta gödsel i trädgården, och som kanske sitter och klurar på hur du ska få ordentlig fart på växtligheten, har all anledning prova denna produkt.
Nyckeln till friska växter är balanserad näring som är skräddarsydd för växten. Varje växt har sina egna krav. Om den står i en kruka är det lätt att uppfylla dessa specifika krav. Men växter som är planterade bland perenner, gräs och buskar är svårare att skapa en perfekt balans. Här är ett universellt gödningsmedel lösningen.