3 min att läsa
Dela

Ta hand om dina rosor

Här kommer lite bra tips för att ge dina rosor en bra start:

1. Lägg rötterna i blöt över natten. Ta bort emballaget och sätt rötterna i en hink med lerigt vatten (leran fäster sig på rötterna och förebygger att de torkar då de planterats ut). Låt de stå minst över natten. Om du inte har möjlighet att plantera ut dem omedelbart så håll packningen runt rötterna fuktig tills det är dags att plantera ut dem. Om det kommer att dröja flera veckor, plantera de provisoriskt i en behållare. Och håll jorden fuktig.

2. Välj en solig plats. Rosor behöver minst 6 timmar direkt solljus om dagen för att trivas. Om de får mindre blir de mindre motståndskraftiga och får färre blommor.

3. Kolla jordens pH-värde. Gräv en tillräckligt bred och djup grop så rötterna bekvämt får plats i den. Låt testa pH-värdet så att det är inom det som rosor trivs i (5.5-7. 0). Få hjälp av t.ex. en plantskola att testa din jord och hur du eventuellt kan justera pH-värdet.

4. Kontrollera att det är bra dränage. Fyll gropen med vatten, låta rinna ner, och fyll den igen. Om den inte torkat helt inom 24 timmar så har du antagligen problem med dränaget. Det enklaste är att plantera någon annanstans eller att plantera i behållare eller i förhöjda rabatter.

5. Plantera på rätt sätt. Blanda jorden du grävt upp med lika mycket organiskt material, t.ex. kompost eller barkflis. Lägg lite av blandningen i botten på gropen, så det bildas en konformad hög. Titta noga på rosplantan. Rensa bort skadade eller döda rötter. Bred ut rötterna över högen och kolla gropens djup. Rosenplantan bör sättas ungefär på samma djup som innan (du kan se på färgen på stjälken var) och med knoppbildningen på stjälken (där det bildats en utbuktning) ovanför jord. I kallare klimat ska plantan sättas flera cm djupare, så knoppbildningen täcks av jord.

6. Fyll igen gropen med jord och skapa en bevattningskanal runt plantan. Vattna rikligt. Om plantans nivå behöver justeras så kan du försiktigt dra upp plantan till rätt nivå.

7. Täck marken väl. Välj organiskt material t.ex. lämplig kompost eller barkflis. Täck till flera cm över knoppbildningen. Det förhindrar att stjälkarna torkar.

8. Så snart plantan börjar få blad tar du bort komposten från stjälkarna och gödslar. Skydda mot ohyra och sjukdomar med bekämpningsmedel speciellt framtagna för rosor. Följ noggrant bruksanvisningen på etiketten.

3 min att läsa
Dela