Bekämpa myror i trädgården - så här gör du!
När våren är på ingång är det inte alls ovanligt att skåda långa rader om myror som bestämt marscherar mot huset, trädgårdslandet och altanerna. Om du har riktigt mycket otur kan du till och med råka ut för myror inomhus. Varför dyker dem upp egentligen, och hur går man tillväga för att bekämpa myror? Här reder vi ut de allra vanligaste frågorna!
Myrarter som kan invadera trädgård och hushåll
Så länge myrorna lever ute i naturen utgör de ingen som helst fara för villaägaren. När de väl bestämmer sig för att bygga myrbon på tomten kan de dock fort underminera infarten, altanen eller trädgårdslandet. Svartmyran är den vanligaste myrarten som brukar invadera svenska trädgårdar och hushåll – den är egentligen helt harmlös då den varken sprider sjukdomar eller bits. Trots detta är det såklart inte kul eller önskvärt att ha myror krypandes över fötterna när du vill gå barfota i trädgården. En lite mer ovanlig myrart som kan leta sig in i trädgården eller huset är hästmyran, och då är det verkligen läge att se upp. Hästmyran kan nämligen bitas – även om det är ovanligt – och det gör ganska ont. Dessa myror bygger dessutom sina myrbon i trämaterial och kan på så vis orsaka stor skada. Just därför brukar de kallas “Nordens termiter”.
Varför lockas myrorna till trädgården eller huset?
Myror behöver dels tak över huvudet, men också torra och helst varma förhållanden när de bygger sina myrbon. Det är alltså inte konstigt att myrorna tar sin chans om de hittar en ingång till ditt hus. Därför är det inte heller ovanligt att hela grannskapets myror letar sig till just din trädgård när du bestämmer dig för att bygga altan eller uteplats. Plattorna är ett helt fantastiskt tak enligt myrorna, samtidigt som gruset under brickorna utgör ett ypperligt byggmaterial. Något annat som kan locka myror är sötsaker som juice, sylt och socker. Om en myra väl hittar fram till några goda matrester kan den ange ett doftspår som hjälper andra myror att hitta dit.
Effektiva metoder för att få bort myror utomhus
Det finns flera saker du kan göra för att bli av med myror i trädgården. Det är först och främst viktigt att tänka förebyggande. Du bör alltså vara snabb med att plocka undan efter fikastunder och middagar som ägt rum utomhus, och såklart även täta alla håligheter och andra möjliga ingångar till huset. Andra metoder för att bli av med myror utomhus kan du läsa mer om nedan.
Bekämpa myror utomhus med vattenslangen
Något så enkelt som vattenslangen kan vara till stor hjälp om du vill bekämpa myror utomhus. Då använder du helt enkelt vattenslangen för att sprida ut myrorna. Låt gärna slangen ligga redo framför myrboet och vattna området ett flertal gånger varje dag. Myrorna dör oftast inte av detta, utan letar sig tids nog vidare till en torrare plats istället.
Medel mot myror utomhus
Hos oss kan du klicka hem en rad effektiva bekämpningsmedel som passar bra om du drabbats av myror i trädgården. Du hittar till exempel det klassiska, långtidsverkande pulvret Myrr D som ofta används för att tidigt förebygga invasioner inne i hemmet. Strö ut pulvret där myrorna gärna rör sig samt vid eventuella sprickor, glipor och springor. Myrr Extra är i sin tur ett liknande medel mot myror som även innehåller en sockerbetesblandning, vilket effektivt drar till sig myrorna. Medlet sprids sedan till boet också eftersom myrorna drar med sig det. För extra långvarigt skydd erbjuder vi Myrr Flex, samt Myrr till utvattning som båda kan blandas ut med vatten. Kom ihåg att läsa bruksanvisningen noga vid användning av medel mot myror!
Hur får man bort myror inomhus?
Om du haft oturen att drabbas av myror inne i huset krävs det ett lite tyngre artilleri. För att bekämpa myror inomhus rekommenderar vi följande:
- täta sprickor och andra håligheter i fasaden eller husgrunden
- ta ut sopor ofta
- städa upp spill av söta saker fort
- förvara foder och livsmedel i slutna behållare
- låt inte katt- eller hundmat vara framme i onödan
- trimma eller ta bort buskar precis intill huset – bladlössen kan locka till sig myror
- stapla inte vedhögar direkt mot husväggen
- plocka bort gamla stubbar och liknande från tomten.
Medel mot myror inomhus
Vi erbjuder flera olika medel mot myror som tagit sig innanför husets fyra väggar. Myrr Myrsirap är långtidsverkande och speciellt framtaget för inomhusbruk. Myrsirapen tar inte bara död på de myror som hittar fram till dropparna, utan kan även utrota hela bon eftersom myrorna bär med sig medlet hem. Hela boet bör utrotas inom sex veckor, annars är det en god idé att upprepa proceduren ännu en gång.