Las Pozas-trädgården, bli förundrad mitt i den mexikanska djungeln

3 min att läsa
Dela

I denna artikel kommer vi att berätta om underveken i Las Pozas. 

Dold i hjärtat av den mexikanska djungeln i delstaten Potosi hittar du den fantastiska, 32 hektar stora trädgården som kombinerar surrealistiska stenskulpturer, klippor, naturpooler och andra undervek.  Denna unika plats skapades mellan 1962 och 1984 av engelsmannen Edward James som hade en passion för surrealistisk konst, och ger dig en tillflykt i naturen som du aldrig tidigare haft. 

En trädgård med surrealistiska byggnadsverk 

Edward James, miljonär, poet och excentrisk samlare av surrealistisk konst, var länge en beundrare av konstnärer som Dali och Magritte. På en resa till Mexiko upptäckte han den tropiska skogen i de mexikanska bergen och beslutade att införliva en surrealistisk dimension i den… En framgångsrik utmaning! 

Med hjälp av 150 personer, trädgårdsmästare, snickare och murare, skapade han en unik plats som inkorporerar skulpturer i gotisk och egyptisk stil i växtligheten och blandas med djungelns dynamik. Resultatet är förvånansvärt: gigantiska palmer gjorda av sten, bambukolumner som inte har något tak, slingriga trappor upp för 4 våningar som inte leder någonstans, upphängda ramper, gångstigar… Förutom dessa betongskulpturer har denna ovanliga plats också vattenfall och naturpooler, vilket inspirerade till namnet på denna överdådiga plats: ”Las Pozas” (naturpool på spanska). 

Man kan undra varifrån han fick idéen om cement. Förutom att han hade en kärlek till surrealism, hade han börjat fokuserat på dekorativa växter, men hans arbete förstördes 1962 av en naturkatastrof. Så han bestämde sig för att försöka med en mer permanent konstform.  

Las Pozas är fortfarande öppen för allmänheten och har köpts av en stiftelse som hjälper till att bevara den. 2009 togs den upp som ett världsarv av UNESCO, som hjälper till med renoveringen. 

En exceptionell labyrint

När du promenerar genom denna trädgård kommer du att förundras över de många byggnadsverken med oförutsägbara stigar och en risk att gå vilse mitt i de många trapporna, ramperna, broarna, gångbroarna… Avsaknaden av skyltar i denna djungel hjälper verkligen till att skapa ett intryck av en labyrint som låter dig fly in denna djungel mellan natur och cement. 

De flesta av dessa skulpturer och betongverk har ingen funktion. Du kan till exempel hitta trappor som avslutas mitt i luften, som en inbjudan att utforska horisonten eller pelare som inte håller upp någon plattform. 

Man kan fråga sig om detta verkligen är en trädgård eller bara natur utsmyckad med byggnadsverk? 

3 min att läsa
Dela