Det här receptet är inspirerat av Gado-gado, en färgstark och krispig indonesisk sallad som görs med ett brett utbud av råa och kokta grönsaker (och ibland nudlar). Dressingen är vanligtvis jordnötsbaserad, men vi använde cashewnötter. Prova gärna en annan mjuk nöt, till exempel pistagenötter eller pekannötter, i stället.

Ingredienser

  • 1⅓ koppar cashewnötter
  • 1 1 tum lång bit ingefära, skalad, grovhackad
  • ½ röd chilipeppar (t.ex. Fresno), utan frön, grovhackad
  • 2 vitlöksklyftor
  • 3 matskedar tamari eller sojasås
  • 1 tesked rostad sesamolja
  • 6 matskedar färsk limejuice, uppdelad
  • 4 uns torkade risnudlar (inte vermicelli) Kosher salt
  • 1 medelstor persisk gurka, halverad, skivad i tunna skivor på sned.
  • 4 medelstora rädisor, putsade, hackade
  • 2 små morötter (valfri färg), skalade, mycket tunt skivade i rundlar
  • 2 salladslökar, tunt skivade på sned
  • 1 kopp korianderblad med mjuka stjälkar, grovt hackade

Förberedelse

Steg 1

Förvärm ugnen till 350º. Rosta cashewnötter på en bakplåt med kant, vänd runt halvvägs, tills de är gyllenbruna, 10-12 minuter; låt svalna. Krossa ⅓ kopp cashewnötter grovt med en plattbottnad mugg; ställ åt sidan. Överför resterande 1 kopp cashewnötter till en mixer. Tillsätt ingefära, Chile, vitlök, tamari, olja, 3 matskedar limesaft och ¼ kopp varmt vatten. Kör på hög hastighet och tillsätt mer hett vatten matskedvis om det behövs, tills dressingen är slät och krämig.

Steg 2

Koka nudlarna enligt förpackningens anvisningar. Skölj dem under vatten och låt dem sedan rinna av. Överför dem till en medelstor skål. Tillsätt en nypa salt och 1 matsked limejuice och blanda ihop.

Steg 3

Blanda gurka, rädisor, morötter, salladslök, koriander, resterande 2 matskedar limejuice och en stor nypa salt i en stor skål.

Steg 4

Fördela ¼ kopp cashewdressing i varje skål. Fördela nudlar och krispiga grönsaker i skålarna. Toppa med reserverade krossade cashewnötter. Servera med överbliven sås vid sidan av, om så önskas.