Ta sticklingar

En del metoder, som t.ex. att ta sticklingar och plantera dem är enkla, medan andra som avläggning är mer tidskrävande.

I olikhet med utomhusplantor härstammar krukväxter inte ofta från frön. Det beror huvudsakligen på att det finns mer passande alternativ. Nedan följer en lista på de vanligaste:

Sticklingar

De flesta krukväxter kan odlas från sticklingar, som tas på stjälken, bladet eller förvedade stjälkar. Eftersom man aldrig kan räkna med 100% succé är det lämpligt att alltid ta flera sticklingar åt gången.

Stjälk sticklingar

Den här sortens sticklingar tas på ungefär samma sätt som på utomhusplantor och sticklingen bär inte några blommor. Låt inte sticklingen vara längre än 15 cm. Undre delen ska tas precis under ett blad och från halva sticklingen och uppåt tar man bort bladen.

Man sätter flera sticklingar runt kanten i en kruka med blomjord och hjälper dem att rota sig genom att skapa växthusatmosfär genom att t.ex. sätta dem i en plastpåse.

Bladsticklingar

På växter vars blad växer direkt på stjälken tar man sticklingar direkt vid bladet och sätter dem i jord för att rota sig på vanligt sätt.

Hela bladet och en bit av stjälken tas från plantor av typen Sankt Paulia och Gloxinia medan man kan ta vertikala delar av ett blad från Kornettblommor och Svärmorstunga (Sanseveria).

En del suckulenter kan du föröka genom att plocka av blad, låta dem hårdna i 48 timmar och sedan sätta de i blomjord.

Förvedade stjälksticklingar

Förvedade stjälksticklingar kan köpas färdig-att-plantera. Denna metod är lätt att hantera och ett bra sätt att utöka innehavet av tjockstjälkade plantor på. Använd plantor av typen Dracanea och Dieffenbachia (prickbladsväxter).

En vuxen förvedad stjälk med minst en bladnod kan skäras i flera delar. Varje del läggs platt på jorden i en kruka och grävs ned till hälften. Bladnoderna ska peka uppåt och från dem kommer det att växa ut skott.

Avläggning

Den här metoden är enkel men tar tid för att ge resultat. Det liknar avläggning för utomhusplantor men i stället för att ta en lång stjälk och fästa den i jord för att få den att rota sig, så ger man stjälken formen av en hårnål och fäster den i en liten jordfylld kruka bredvid.

Eftersom den här metoden tar tid är det lämpligt att avlägga flera stjälkar samtidigt. När de börjar skjuta skott är det tecken på att de tagit sig och då är det dags att separera dem från moderplantan.

Den här metoden passar för klätter- och klängväxter, t.ex. murgröna.

Skott

Många krukväxter producerar nya “baby”-plantor ytterst på blommande stjälkar och t.o.m. på blad, och de kan lätt petas ner och rota sig i blomjord.

Ibland har babyplantan redan rötter och då kan man separera den direkt från moderplantan och man behöver inte vänta med att plantera ut den.

Om baby-plantan inte har några rötter, kan den sättas i blomjord och separeras från moderplantan när den rotat sig. Den här metoden är lämplig för Chlorophytom-växter, Saxifraga stolonifera och Tolmeia.

Delning

Många krukväxter bildar klasar av sticklingar runt moderplantan och de kan planteras var för sig och växa till sig. Men för att komma åt dem måste man ta upp hela plantan ur krukan.

Man måste skrapa bort jorden så man kan se var sticklingarna sitter fast i moderplantan. I det fästet separerar man det från moderplantan med händerna eller med en vass kniv. Sedan kan man sätta tillbaka moderplantan i dess kruka och sticklingarna i blomjord i nya krukor.

Denna metod passar för Sankt Paula, vissa ormbunkar, Cyperus och Sanseveria (svärmorstunga).

Luftavläggning

Detta är en klok förökningsmetod som ger dig en ny planta utan att störa moderplantan. Den passar för tjockstjälkade plantor, typen gummiplanta (garderobsblomma).

Välj ut en frisk stjälk och gör ett snitt högst 60 cm från toppen av stjälken, som har ett blad några cm över snittytan och inte djupare än till mitten. Putta in lite mossa i snittet med ett knivblad, lägg resten av mossan runt stjälken och lite plast runt om stjälken nedanför snittet och bind fast. Låt det vara under minst en odlingssäsong och kontrollera sedan om det vuxit ut rötter genom mossan. I så fall skär du av stjälken undertill, lossar på mossan och planterar stjälken.

Denna metod passar för många storväxta krukväxter som t.ex. Ficus elastica, Dracaena och Monstera.