Sugen på att baka paj? Vad sägs om denna fantastiskt goda persikopaj? Detta är ett perfekt recept för sommaren och kan avnjutas som snacks eller dessert. Testa själv! Du kommer inte att bli besviken. 

Förberedelsetid: 40 minuter 

Vilotid: 30 minuter 

Tillagningstid: 30 minuter 

Ingredienser 

  • Mördeg 
  • 200 g vetemjöl
  • 30 g rårörsocker
  • 1 äggula
  • 50 g rumsvarmt smör
  • Lite vatten om det behövs 

Persikoblandning 

  • 4 till 6 gula och/eller vita persikor
  • 100 g mandelmjöl
  • 50 g färsk ricottaost
  • 1 ägg + 1 äggvita
  • Citronsaft
  • Några kvistar färsk timjan
  • 50 g smör
  • 4 matskedar honung
  • En nypa havssalt
  • 2 msk mandelspån 

Tillagning 

1. Förbered degen. Blanda alla ingredienser i en skål. Knåda degen med fingrarna och handflatan i cirka 10 minuter. Forma den till en boll, linda in den i plastfolie och låt den ligga i kylen i minst 30 minuter. Kavla sedan ut degen på ett bakplåt. Den ska vara tunn, endast 3 millimeter. Det gör att den blir klar snabbare och får en krispigare konsistens. 

2. Tvätta och torka persikorna. Skär varje persika i fyra klyftor. Blanda smöret med honung och timjan i en liten kastrull. Värm försiktigt tills blandningen är jämn. Häll blandningen på fickorna och låt vila 10 min. 

3. Blanda mandelmjölet med ägget och bred ut det på degen, förutom cirka 3 cm runt om. Placera persikorna i ett rosmönster. Häll återstående honung och smör ovanpå om det finns något kvar. Vik upp kanterna för att skapa en rustik paj. Strössla över mandelspånen. Grädda i ugnen på 180 °C i 30 minuter. 

4. Servera så fort du tar ut den från ugnen!  

Mums!