Majorelle-trädgården och dess fantastiska färger

3 min att läsa
Dela

Jardin Majorelle, en praktfull trädgård i Marrakech, är utan tvekan en av de vackraste trädgårdarna i världen och lockar varje år nästan 600 000 besökare. Denna märkvärdiga trädgård med dess klara färger skapades 1931 och var länge arbetsplats för målaren Jacques Majorelle. När den hotades att förvandlas av staden till ett hotellprojekt, köpte Yves Saint Laurent och Pierre Bergé trädgården 1980 och öppnade hans ateljé här. Denna oas gav honom oändligt med inspiration till hans skapande. 

En fantastisk trädgård med Majorelles färger

Denna exotiska trädgård blandar arkitektur i klara färger med växter från hela världen. Jacques Majorelle, målare och botanisk entusiast, skapade denna magnifika trädgård som bas för sin ateljé. Fontäner, keramikkrus, väggmålningar, stigar och vattenfontäner är element ur trädgården som inspirerade honom. Målaren förde klara färger till arkitekturen i trädgården, och färgerna kan ses på krukor, väggar och pergolor. En färg i synnerhet står ut: en väldigt intensivt och lysande ultramarin blå, som vi nu kallar Majorelle-blå.  

Tack vare målarens passion för botanisk konst, kan du i trädgården se mer än 300 sorters växter, bland annat: en viktig samling av kaktusar, bambu, palmer, jasmin, agave, ormbunkar, vattenväxter… Dessa växter fördes hit av Jacques Majorelle under hans många resor över världen, och skapar en överraskande och unik mångfald. 

En magisk inspiration för Yves Saint Laurent

Den ligger på Yves Saint Laurent-gatan och designern spelar en viktig roll i denna trädgårds historia. Under en av sina resor till Marocko upptäckte Yves Saint Laurent den fantastiska Majorelle-trädgården och blev förälskad i den. Efter att ha köpt den 1980, lät ha den vara öppen för turister så att vi kan njuta av platsens skönhet som inspirerade honom så mycket. Han säger: ”Under många år har jag i Majorelle-trädgården hittat en outsinlig källa till inspiration och jag har ofta drömt om dess unika färger”. Några steg från trädgården kan du besöka Yves Saint Laurent -museet och beundra hans många kreationer med färger som påminner om Majorelle-trädgården.  

En extraordinär kulturplats

I Majorelle-trädgården, där målarens ateljé tidigare fanns, finns nu ett Berber-museum. Detta museum lär dig mer om de marockanska berbernas kultur, deras kläder och deras traditionella accessoarer.  I detta museum kan du se Pierre Berger och Yves Saint Laurents personliga samling av berberkonst.    

Så vad väntar du på? Besök denna fantastiska trädgård! 

3 min att läsa
Dela