Hur förebygger man och känner igen sjukdomar i trädgården?

3 min att läsa
Dela

Hur förebygger man och känner igen sjukdomar i sitt grönsaksland och sin trädgård på sommaren?

På sommaren bidrar värmen och luftfuktigheten till att sjukdomar sprids i grönsakslandet, i fruktträdgården och i trädgården. Det bästa sättet att bekämpa sjukdomar är att förebygga dem, så det är viktigt att försöka förutse dem genom att erbjuda de bästa tillväxtförhållandena för dina växter, men också att veta hur man diagnostiserar dem för att kunna behandla dem bättre. 

Förebygga är bättre än att bota

Sjukdomar som sprider sig lätt i trädgården på sommaren, såsom mjöldagg, gråmögel eller mögel orsakas av mikrosvampar. Enkla förebyggande åtgärder begränsar skadan eftersom när de redan är ett faktum är dessa sjukdomar svåra att kontrollera. 

Förebyggande åtgärder: 

• En ohälsosam växt är mer känslig för sjukdomar och parasiter. Hydrisk stress, olämpligt substrat, för trång plantering och till och med för lite eller för mycket näring kan göra växter känsliga. Kontrollera växtförhållandena för att korrigera det som är fel. 

• Växtresistenta varianter som tomater, paprika och melon som har identifierats som oemottagliga för de vanligaste sjukdomarna.  

• Mikrosvampen som orsakar kryptogamiska sjukdomar behöver fukt för att utvecklas. Bevattning bör göras vid plantans fot och inte på bladverket. 

• Täck basen på gurka, tomater och jordgubbar med kompost för att skydda dem från jord- och vattenstänk, då många sjukdomar finns vilande i jorden. 

• Använd växtpuriner för att förebygga sjukdomar och parasiter. Dekokter av vitlök och puré av åkerfräken är mest effektiva för att förebygga kryptogamiska sjukdomar. Nässelpurin används för att stärka växterna. 

• Skär bort och bränn påverkade delar och kom ihåg att desinficera bladen på sekatören mellan varje växt så du inte sprider sjukdomen. 

• Låt aldrig sjuka blad eller frukt ligga och ruttna på marken. 

• I fruktträdgården bör du ta bort att sjuk frukt och inte låta frukten skrumpna på trädet då de kan vara riktiga reservoarer för sjukdomar. 

Stroller
Stroller Grönsaksgödsel

Du som odlar grönsaker, frukt och bär och letar efter någonting som sätter fart på tillväxten och bär- eller fruktsättningen kan glädjas åt Strollers 100 % naturliga grönsaksgödsel. Förutom att det växer snabbare, blir dina växter starkare från grunden tack vare förbättrad rotbildning och upptag av näringsämnen och vatten. Detta mycket tack vare ”Natural Boost” som är en naturlig rotstimulant som finns i grönsaksgödseln. Du som vill odla din egen ekologiska mat får här goda förutsättningar att lyckas på bästa möjliga sätt – med fler skördar av välsmakande bär, frukter och grönsaker!

Känn igen de vanligaste sjukdomarna för att kunna behandla bättre

Mjöldagg: vitt ludd och diskreta filament. Sjukdomen utvecklas när vädret är fuktigt och temperaturen stiger. Väldigt vanligt på melon, zucchini, gurka, rosor och jordgubbsplantor. 

Mögel:bruna fläckar på bladverket och ibland ljust ludd på baksidan. Sjukdomen sprider sig till blommor och frukter, vilket förstör skörden. Väldigt vanligt hos tomat och potatis. 

Gråmögel (botrytis): ett grått ludd utvecklas på frukten, blommor vissnar, bladen får små bruna fläckar, stammen torkar. Väldigt vanligt hos jordgubbar, små röda frukter, tomater och rosor. 

Monilios:lever i förtorkad eller rutten frukt på marken, men också i revor. Beigea fläckar i koncentriska cirklar med vita eller ljusbruna fläckar utvecklas på frukten, vilken ofta blir mjuk och ruttnar. Denna sjukdom påverkar fruktträdgården. 

• Rost: runda, orangea fläckar på bladen med blåsor på andra sidan. Denna sjukdom är vanlig hos rosor, stockrosor, pelargoner, men också hos potatis och bönor. 

• Marssonina (svart fläcksjukdom): svarta fläckar med en gul ring på lövverket, vilket sedan faller av. Väldigt vanlig patogen hos rosor. 

3 min att läsa
Dela