Rost: identifiera, behandla, förebygg

2 min att läsa
Dela

Har du upptäckt kopparfärgade orange fläckar på dina växters blad? Då är det antagligen rost! Ta reda på här hur du identifierar det, behandlar det och förhindrar att det händer igen. 

Vad är rost?

Rost är en av de vanligaste sjukdomarna som kan drabba växter. Denna svamp dyker oftast upp på våren och hösten och sprider sig väldigt snabbt. Det är viktigt att agera så fort du märker de första tecknen på rost så att svamparna inte skadar din växt ännu mer. De är vanligt förekommande på rosor och citrusträd, men kan angripa en mängd andra växter, frukter och blommor. Sjukdomen påverkar växternas fotosyntesprocess genom att försvaga den och i det stora hela förhindra den från att växa som den ska.  

Hur identifierar man rost?

Rost är lätt att identifiera. Det visar sig som orange fläckar som sprider sig över växtens blad. Även om fläckarna vanligtvis är orange, kan de också vara röda, gula, bruna eller svarta beroende på typen av svamp. Infektionen börjar vanligtvis på bladen, men kan också hittas på stjälkarna. 

Hur behandlar man rost?

Att behandla rost sker på ungefär samma sätt som när man behandlar andra typer av svamp.  

Det första steget är att ta bort alla infekterade blad och stjälkar eller andra infekterade delar. 

Stroller
Stroller blå Trädgårdsnäring

Stroller blå trädgårdsnäring ger dina växter allt de behöver fär att växa sig starka, vackra och ge rikligt med blommor, frukt och grönsaker.

Hur förhindrar man rost?

Det är viktigt att jobba förebyggande eftersom det är lättare att förebygga än att behandla.  

Rost utvecklas i fuktigt klimat, så när du vattnar dina växter är det viktigt att undvika att vattna bladen. Vattna endast runt foten på växten. Det är också bra att tunna ut lövverket för att motverka att fukten hänger kvar i bladen.  

För att säkerställa att sjukdomar som rost inte sprids mellan olika växter bör du se till att placera dem tillräckligt långt från varandra. Svampar är nämligen kända för att lätt sprida sig från växt till växt. 

2 min att läsa
Dela