Snäckor och sniglar: upptäcka, behandla och förebygga

4 min att läsa
Dela

Har du märkt att vissa av dina växter (i ditt grönsaksland eller din trägård) förstörs av snäckor och sniglar? Läs denna artikel för att få reda på hur du blir av med dessa skadedjur och hur du kan dra nytta av vissa typer av sniglar.  

Vad är snäckor och sniglar?

Snäckor och sniglar är mollusker och är ganska lika varandra. Den främsta skillnaden är att snäckor har skal. Det är viktigt att förstå deras vanor för att få veta mer om hur du kan bekämpa dem och hur du kan förhindra att de skadar din trädgård. 

Dessa mollusker gillar inte solen. Det är därför vi oftast ser dem efter regnväder då det är då de kommer ut från sina gömställen. De är också väldigt känsliga för uttorkning och därför, vid soligt väder, gömmer de sig gärna i våt jord, högt gräs eller under krukor, stockar eller var som helst där de inte nås av solljus.  

Sniglar och snäckor är inte så kräsna, de äter det som finns och framför allt: det de kan nå. De äter vanligen lågt hängande frukt, blad, blommor, rötter…  

Även om du kanske vill bli av med sniglarna och snäckorna i trädgården är de inte alltid av ondo. Eftersom de inte når så högt upp så äter de oftast det som finns på jorden och hjälper dig att bli av med skräp och nedfallna löv och kan på så sätt förhindra sjukdomar. Deras avföring fungerar som gödning för jorden och snäckornas skal ger kalcium när de dör. Slutligen, sniglar och snäckor äter insektsägg, vilket fungerar som en lättare skadedjurskontroll. 

Hur identifierar man snäckor och sniglar?

Sniglar och snäckor är oftast tillräckligt stora för att du ska se dem, men det finns också andra sätt att upptäcka dem.  

Då de äter växter, lämnar de oregelbundna hål i bladen och lämnar slemmiga spår efter sig. De äter också saker nära marken som mogna tomater, jordgubbar.. 

Hur blir man av med sniglar och snäckor?

För att bli av med sniglar och snäckor är de vanligaste metoderna fällor, beten och avskräckare. 

Några hemgjorda metoder är kända för att hjälpa till att bli av med sniglar och snäckor. 

– Öl: Detta ämne attraherar sniglar och snäckor effektivt.   För att använda detta på rätt sätt i trädgården så kan du placera en behållare eller skål med öl där du vill locka sniglarna. Detta gör det enklare för dig att hitta och göra dig av med dem.  

– Vitlök: Spraya dina växter med vitlöksextrakt, detta fungerar som ett avskräckande medel mot sniglar och snäckor.  

För mer effektivitet kan du också köpa en produkt mot sniglar och snäckor. De finns med olika substanser såsom barriärer att sprida runt dina växter eller bete för att få dem att äta produkten och hindra dem från att äta på dina växter.  

Hur man förebygger snäckor och sniglar?

Om vädret är fördelaktigt för snäckor och sniglar så kan du behöva vidta förebyggande åtgärder så att de inte angriper dina växter.  

Här är några förebyggande åtgärder att vidta: 

– Krossade äggskal: dess skarpa kanter skapar skyddande barriärer som sniglar och snäckor inte kan ta sig över. Äggskal fungerar också som bra gödning och tillför nödvändiga mineraler och näringsämnen till jorden.  

-Sprida ut hampakompost eller annan kompost som ger en skrovlig yta. 
​ Dessa mollusker undviker då att krypa över dessa typer av ytor och hindrar dem från att nå dina växter. 

Taggar

Snäckor och sniglar

Snäckor

sniglar

Hur blir man av med sniglar och snäckor

Hur identifierar man snäckor

Hur man förebygger snäckor

4 min att läsa
Dela