Somliga tycker att möss är ganska söta medan andra upplever dem som väldigt obehagliga. Oavsett hur du känner för de små liven kan vi bara anta att du helst håller dem utanför hemmets fyra väggar. Det krävs viss list för att bli av med möss i huset – du behöver spåra, locka, bekämpa och förebygga. Här reder vi ut hur du bästa sätt kan göra dig av med möss i hemmet!

Svenska möss som trivs i våra hem

Möss eller råttor? Det kan vara svårt att veta exakt vad du drabbats av om du inte skådat inkräktarna i fråga. Möss och råttor kan nämligen göra nästan precis lika stor skada. När du väl ser en mus är den dock lätt att skilja från en råtta eftersom den är hälften så liten i storleken. Det finns ett hundratal olika musarter i vårt avlånga land men det är framförallt tre arter som räknas till kategorin skadedjur – husmus, mindre skogsmus och större skogsmus. Dessa möss har ganska många fiender när de lever i naturen, och letar sig därför gärna in i hus och byggnader. En annan sak som lockar är naturligtvis den stora mängden föda som går att hitta.

Husmus och skogsmus

Precis som namnet antyder lever husmusen i fastigheter. Den har en gråbrun färg med gul eller gråvit undersida och tycker framförallt om spannmål, gryn, mjöl, frön och frukt. Den mindre och större skogsmusen har i sin tur sitt naturliga habitat i skogen men kan under kalla årstider söka sig inomhus för värme, skydd och mat. Skogsmusen har en gulbrun färg med vit undersida och äter nötter, skott och knoppar. Den kan dock även leva på stearin och tvål.

Tecken på att du har möss i huset

Några tecken på att det finns möss i huset är följande:

  • Du hittar mörk avföring, ofta längs med lister eller i skåp, som är 3–8 millimeter lång.
  • Du känner av en stark ammoniaklukt (musurin).
  • Du hör skrapljud från möss i väggarna eller från möss på vinden.
  • Du upptäcker materiella skador på exempelvis möbler eller matvaror.

Att använda musfälla – så ökar du chanserna till fångst

Misstänker du att det finns möss i huset? Då behöver de hittas och fångas innan de orsakar alltför stora skada. Genom att följa stegen nedan ökar du chanserna att lyckas.

Steg 1: Spåra mössen

Det viktigaste vid mushantering är att placera musfällan så nära mössens väg som möjligt. För att kunna bekämpa mössen behöver du alltså först och främst veta var de oftast brukar röra sig. Detta gör du bäst genom att analysera de spår som finns – exempelvis spillning, kissfläckar och gnagskador. Om du inte hittar några spår kan du testa att pudra ut lite mjöl här och där i hemmet och sedan undersöka om mössen lämnar några spår i mjölet.

Steg 2: Locka i förväg

När du har tagit reda på var mössen oftast brukar röra sig kan du locka dem med lite bete. På så vis blir mössen extra nyfikna på platsen där du sedan tänker placera musfällan. Du kan även ställa ut en fälla med godsaker på, men vänta med att ladda den tills mössen vant sig.

Steg 3: Använd rätt bete

Hos oss kan du köpa klassiska musfällor i trä som du måste placera bete på, samt varianter i plast som redan innehåller långtidsverkande bete. Om du vill vara helt säker på att mössen ska bli lockade går det bra att placera annat bete på den sistnämnda varianten också. Vi rekommenderar att du satsar på något sött, kletigt eller fett som bete till musfällan. Några bra exempel är nötkräm, russin, vingummin, dadlar, salami eller bacon. Kom ihåg att för mycket bete kan göra det svårare att fånga in musen – det räcker alltså med en liten mängd.

Steg 4: Lämna inga mänskliga spår kring fällan

Möss är små, men inte dumma. De kan lätt känna lukten av en människa och därmed backa från musfällan. Ta därför alltid på dig plasthandskar innan du ska hantera fällan eller betet.

Steg 5: Placera musfällan rätt

Oavsett vilken typ av musfälla du väljer är det viktigt att du placerar den rätt. Den ska placeras vinkelrätt mot väggen eller husmuren med betet utåt i området där mössen brukar röra sig. En annan effektiv lösning är att placera två musfällor rygg mot rygg intill väggen. På så vis möts musen av bete oavsett vilket håll den kommer ifrån.

Att förebygga möss i hemmet

En mus kan tack vare sitt mjuka skelett ta sig in genom ett hål som är mindre än en centimeter i diameter. Om du helst vill slippa använda musfällor är det alltså oerhört viktigt att tänka förebyggande. Det finns flera saker du kan göra för att förebygga musinvasioner i hemmet.

Skräm bort mössen med en ultraljudsskrämma

Hos oss kan du klicka hem en underhållsfri ultraljudsskrämma mot gnagare som avger högfrekventa ljudvågor. Ljudet skrämmer effektivt bort gnagare som exempelvis möss, men är helt ohörbart för oss människor. Vi erbjuder ultraljudsskrämmare i två olika storlekar som täcker 80 respektive 150 kvadratmeters inomhusyta.

Täta alla öppningar

För att säkerställa att mössen inte tar sig in i huset är det är oerhört viktigt att täta samtliga öppningar i husväggen som är större än sex millimeter i diameter. Eftersom möss är duktiga klättrare bör du även säkra eventuella öppningar som finns uppe vid taket.

Rensa upp områden i trädgården

Om du har klätterväxter, utemöbler, vedstaplar eller buskar nära huset finns det en risk att mössen använder dessa som hjälp för att klättra in. Flytta undan det du kan och rensa bort eventuella växter om det är nödvändigt. Se även till att hålla gräset runt huset kortklippt.

Städa undan sopor fort

Genom att städa undan matrester och sopor så fort som möjligt minskar du tillgången till boplatser och föda för mössen.