Så väljer du rätt gödsel och näring till växter

6 min att läsa
Dela

Du vet väl om att skörden blir betydligt större om du förser växterna med gödsel? Gödningsmedel kan helt enkelt utgöra den där lilla skillnaden mellan ett okej och perfekt odlingsresultat. Du kan dock inte bara använda vilken gödning som helst till vilken växt som helst – det krävs lite mer än så. Här reder vi ut vilken typ av gödsel som passar bäst till olika sorters växter, och vad du bör tänka på för att få en så bra odlingssäsong som möjligt.

Därför behöver dina växter gödsel

Självklart vill du ha en välmående och grön gräsmatta, blommande trädgårdsrabatter och ett frodigt grönsaksland med fin frukt, söta bär och saftiga grönsaker. För att åstadkomma detta behöver jorden såklart vatten – utan detta kan dina växter inte plocka upp de mineralämnen och den näring de behöver ur jorden. Kruxet är bara att det sällan finns tillräckligt mycket näring i jorden där du odlar, och just därför behöver du ge grödorna extra hjälp på traven med hjälp av gödsel.

Precis som vi människor behöver mat för att växa under barndomen behöver även växter näring för att kunna frodas optimalt. Gödning främjar inte bara tillväxten av nya rötter, stjälkar och blad utan hjälper växterna på andra sätt också. Dina växter behöver energi och näring för att andas, plocka upp ny näring, transportera mineralämnen och vatten, bilda frön, blomma och försvara sig mot yttre omständigheter. Brist på näring i trädgården visar sig genom sämre tillväxt, missfärgade blad och sämre motståndskraft mot exempelvis sommarens hetta och vinterns kyla.

Vilka näringsämnen behöver växterna?

Alla växter behöver främst kalium (K), kväve (N) och fosfor (P). Detta förkortas NKP, och sammansättningen av dessa näringsämnen varierar i olika typer av gödsel. Kväve gynnar växternas tillväxt medan fosfor och kalium gynnar frukt- och knoppsättning, vinterhärdighet med mera. Utöver dessa tre näringsämnen behöver växter mindre mängder av flera andra spår- och näringsämnen. Eftersom växter kräver olika mängder närings- och spårämnen finns det olika typer av gödsel som är särskilt anpassade efter olika växters behov.

Vilken gödsel ska användas till olika växter?

Med tanke på marknadens breda utbud kan det vara svårt att välja rätt typ av gödsel. Här nedanför får du en grundlig genomgång av olika gödselmedel, och vilka växter de passar till.

Gödsel för allsidig gödning

Hönsgödsel är oerhört kväverik, och lite av en allroundprodukt som passar till det mesta. Vi erbjuder en 100 % naturlig hönsgödsel som är både nedbrytningsbar och tillåten för ekologisk odling. Gödseln är lika effektiv för gräsmattan som blommorna i rabatten, men passar också perfekt för grönsakslandet, fruktträden, bärbuskarna och olika typer av barrväxter. Ett annat alternativ till hönsgödsel är Stroller Blå som faktiskt också lämpar sig till de flesta sorters växter i trädgården. Gödseln är rik på både kväve och kalium, och passar perfekt till såväl grönsakslandet som fruktträden, bärbuskarna och blomsterrabatterna.

Stroller
Stroller Hönsgödsel

Om du söker en allsidig gödsel som du kan använda oavsett om det gäller din trädgård eller dina växter har du hittat helt rätt! Med Strollers 100 % naturliga hönsgödsel får du precis det du behöver för att kunna njuta av en rik växtlighet runt omkring dig. Hönsgödseln är ett självklart val av gödsel för hemmaodlare som vill ge sina träd, buskar, gräsmattor och blommor lite extra kärlek i hopp om att få vackra och smaskiga resultat tillbaka. När du börjar planera och plantera på våren inför den sköna sommaren kan du göra livet betydligt enklare för dig genom att plocka ut Strollers hönsgödsel ur trädgårdsförrådet.

Hur och när använder du hönsgödsel och Stroller Blå?

Genom att arbeta ner hönsgödsel i jorden innan du planterar frön – och vattna rikligt i samband med detta – skapar du bra förutsättningar för dina blommor, buskar och träd att växa sig ståtliga. Följ doseringsanvisningarna och börja gärna med gödslingen tidigt på våren. Med Stroller Blå kan du använda samma metod vid plantering, och med fördel även sprida gödselmedlet fritt över existerande växter med jämna mellanrum mellan april och augusti.

Stroller
Stroller blå

Det är mycket som ska stämma för att hela din trädgård ska blomma ut i all sin prakt! Vi pratar om fruktträd, bärbuskar och blomster så det står härliga till, liksom grönsaksland med allt från potatis till dill! Om du redan har provat Stroller Blå så vet du vad vi pratar om, men du som ännu inte har spridit detta gödsel i trädgården, och som kanske sitter och klurar på hur du ska få ordentlig fart på växtligheten, har all anledning prova denna produkt. 

Gödsel till gräsmattan

Som nämnt ovan är hönsgödsel ett lämpligt alternativ för gräsmattan, men det finns såklart även särskilt ändamålsanpassade gödsel. Hos oss kan du klicka hem flera typer av naturlig gräsgödsel som innehåller en välbalanserad blandning av de tre viktigaste näringsämnena, men också en “Natural Booster” som bidrar till mer motståndskraft och slittålighet i gräsmattan. Vi erbjuder även Stroller Plus Mossa – en gödning som främjar gräsmattans tillväxt och bekämpar inkräktande mossa.

Stroller
Stroller PLUS Mossa

Små korn för optimal spridning - Stroller PLUS Mossa är framställt på ett optimalt sätt för att gräsmattan ska ta upp näringen effektivt. De små kornen bidrar även till en jämn och bra fördelning av gödslet över gräsmattan. Det är allra bäst att gödsla med PLUS Mossa tidigt på våren, vid den första vårgödningen, för att ge gräset bästa möjliga förutsättningar att växa sig grönt och vackert i takt med att solens strålar väcker liv i växtligheten. Lika effektivt som Stroller PLUS Mossa fungerar för gräsets tillväxt, bekämpar det samtidigt den inkräktande mossan. Efter en korrekt gödsling blir din gräsmatta mossfri inom endast två veckor. Snacka om dubbel effekt med hög effektivitet!  Första vårgödningen Snabbverkande mot mossa Mossfri gräsmatta inom 14 dagar Innehåller även kväve som ger växtkraft Använd växtskyddsmedel med försiktighet. Läs alltid etiketten och produktinformationen före användning.

Hur och när ska du gödsla gräsmattan?

Omkring mitten av april är en bra tidpunkt för att börja gödsla gräsmattan. En bra tumregel är att gödsla ofta och lite mer ofta än sällan. Sprid gödseln enligt anvisningarna för hand eller med en spridarvagn, och upprepa proceduren två eller tre gånger ytterligare under sommaren.

Gödsel för fleråriga växter

Benmjöl är en långtidsverkande och näringsrik gödning som främst passar till fleråriga växter. Vi erbjuder helt naturligt benmjöl som är godkänt för ekologisk odling – det är rikt på fosfor vilket främjar rotbildning, fruktsättning och blombildning i rabatten, grönsakslandet och fruktträden.

Hur och när använder du benmjöl?

Benmjöl sprider du ut för hand runt dina plantor och arbetar ner cirka fem till tio centimeter i jorden. Optimalt resultat får du från mars månad och fram till juli, och det är en god idé att upprepa proceduren cirka två gånger.

Stroller
Stroller Benmjöl

Stroller benmjöl är långtidsverkande och 100 % naturligt, och lämpar sig alldeles utmärkt för ekologisk odling. Här finns inga hemligheter gömda och vi sprider gärna vårt budskap om möjligheten till naturlig tillväxt med helt naturliga medel. Det är med glädje vi erbjuder våra kunder ett benmjöl som lever upp till förväntningarna, och inte minst förhoppningarna, på en hållbar och ekologisk odling som fungerar till fullo. Hemligheterna är obefintliga. Stroller benmjöl är helt enkelt en välbalanserad komposition av naturliga näringsämnen som ger växterna precis det de behöver för att kunna ge tillbaka oförglömliga smakupplevelser och vackra trädgårdar.

Gödsel för grönsaker

Framförallt bladgrönsaker mår riktigt bra av blodmjöl – en snabbverkande, kväverik gödsel som skyddar växterna mot skadedjur och diverse sjukdomar. Hos oss hittar du ett 100 % naturligt blodmjöl som såklart är godkänt för ekologisk odling. Vi erbjuder också naturlig grönsaksgödsel som låter dig odla ekologiska frukter, grönsaker och bär med extra stora skördar. För dig som odlar tomater går det även att hitta långtidsverkande tomatgödsel hos oss.

Hur och när använder du blodmjöl och grönsaksgödsel?

Blodmjöl och grönsaksgödsel sprider du på samma sätt som benmjöl.

Gödsel för blommor

Vår naturliga blomstergödsel ger grönare blad och starkare färger i dina rabatter och krukor, samtidigt som den främjar rotbildning och bidrar till en snabbare tillväxt. Du kan också hitta särskild rosgödsel och rhododendrongödsel i vårt sortiment.

Hur och när använder du gödsel för blommor?

Vår blomstergödsel ska användas när blomningen precis startat – gärna under dygnets kallaste timmar. Sprid gödseln runt växterna, arbeta sedan ner den en bit i jorden och vattna rikligt. Du kan få resultat tidig vår och sen sommar, men optimalt resultat får du mellan april och juli.

Taggar

Gödsel för gräsmattor

Gödselmedel för allsidig gödsling

växter

blomgödsel

Gödsel för grönsaker

Gödsel för perenner

6 min att läsa
Dela