Kronärtskockan är en grönsak som ofta tillagas på samma sätt gång efter gång: ångad med vinägrett. Det finns dock många andra sätt att tillaga denna smarriga grönsak! Spana in det här receptet på goda kronärtskockor med barigoulesås (en specialitet i södra Frankrike) som bara tar cirka 30 minuter att förbereda! 

Förberedelsetid: 30 minuter 

Tillagningstid: 1 h 

Ingredienser: 

  • 4 lila kronärtskockor
  • 2 schalottenlök
  • 2 vitlöksklyftor
  • 3 morötter 
  • 12 körsbärstomater
  • 100 g rökt sidfläsk
  • 1/2 dl vitt vin
  • ca 2,5 dl vatten
  • 1 citron
  • olivolja
  • salt och peppar
  • 1 örtagårdsbukett (3 kvistar persilja, 2 kvistar timjan och ett lagerblad) 

Tillagning

1. Tvätta kronärtskockorna och vänd dem. 

Tips: Att vända en kronärtskocka är en matlagningsteknik som innebär att kronärtskockan får en fin rund form. Ta bort de första bladen och skär av den hårda delen av stammen. Ta bort de första bladen och skär av den hårda delen av stammen. Ansa delen längst ner på kronärtskockans med en liten kniv. Skär blomman på mitten. Gnid den sedan med en citronskiva för att den inte ska oxidera. Förvara de vända kronärtskockorna i en skål fylld med vatten och citronsaft. 

2. Tvätta och skala morötterna och skär dem i tunna skivor. Hacka schalottenlök och vitlök. Skölj av tomaterna. Skär det rökta sidfläsket i små kuber. 

3. Häll ner lite olivolja (för att undvika att fläsket fastnar) i en gjutjärnsgryta, bryn sidfläsket i några minuter och tillsätt sedan schalottenlök, vitlök och morötter. Lägg på kronärtskockorna och stek på hög värme. Tillsätt tomaterna och 2 citronskivor. Häll i vinet och låt alkoholen avdunsta. Tillsätt sedan örtagårdsbuketten, krydda med salt och peppar och häll på vattnet. 

4. Täck och låt sjuda på svag värme i 1 timme under omrörning. 

5. Servera varmt eller kallt med en hemlagad dressing eller bara med såsen som bildas i kastrullen. 

Smaklig måltid!