Råd för att rensa ogräs

5 min att läsa
Dela

Att rensa ogräs är en av de där uppgifterna som alla trädgårdsmästare helst vill undvika. Om man kunde vifta med ett trollspö och ogräs aldrig mer skulle växa till sig och förstöra den perfekta trädgården, så skulle nog de flesta av oss göra det. Men, om du bryr dig om din trädgård så är ogräsbekämpning en av de saker som du måste ta dig an med jämna mellanrum. 

Men oavsett om du tycker att det är en oöverstiglig uppgift eller om det bara är en del i din trädgårdsrutin, så kommer här en kort guide som hjälper dig med alla slags ogräs. 

Att rensa eller inte rensa…

Varje växt har ett syfte och ogräs kan faktiskt ha flera fördelar, såsom att fånga och bryta ner organiskt material för att ge föda åt insekter och mikroorganismer. Vissa är även föda för flygande insekter som humlor, en viktig del i ekosystemet. De är också bra på att få upp vatten och näringsämnen från djupt ner i marken… problemet är bara att de föredrar att behålla det mesta själva. 

Dessa växter är tuffa krigare, vilket inte är så bra för våra mer känsliga växter och grödor.  De växer snabbare än de flesta andra växter och gräs, vilket innebär att de kan sprida sig snabbt och ta över och att det blir då blir mindre värdefulla näringsämnen för den där vackra blomsterrabatten du odlat hela våren. För att inte nämna hur ofta de är fula att se på. 

Att rensa ogräs i trädgården, åtminstone från de fina områdena, innebär att du ger växterna och grödorna en bättre chans att trivas. Men innebär det att du behöver få bort allt? Finns det någon mindre yta någonstans (kanske bakom ett skjul), som kan låtas växa vilt för djurlivet och insekterna i trädgården? Oavett vilket; varje trädgård är unik, och hur du formar det utrymmet är upp till dig att avgöra. 

Vanliga och svårare ogräs

Ogräs finns i alla former och storlekar, men det finns 3 huvudsakliga grupper av ogräs och att förstå vilket du har kan göra skillnad i hur du hanterar dem. 

Annueller: Det här är några av våra vanligaste gröna ogräs, som våtarv och bergbräsma. De har en ettårig livscykel innan de sätter sina frön inför nästkommande år. 

Perenner: Mer blommande ogräs, som maskrosor, har en mycket längre livscykel. Att bli av med dessa svårare växters rötter är viktigt om du vill bli av med dem för gott, och att använda bekämpningsmedel rekommenderas. 

Den beprövade metoden med hårt arbete, några praktiska trädgårdsredskap och mycket ledig tid räcker för de flesta av dessa ogräs. 

Gångar & uppfarter

Några ställen där du verkligen inte vill att ogräs ska växa är på dina trädgårdsgångar och uppfarter. Trots att de antagligen inte skadar dina växter eller grödor, eller växer till sig så mycket som i andra delar av trädgården, så är det inte så snyggt med ogräs som växer upp mellan stenplattorna. Det är en annan aspekt av att göra ditt hem vackrare, och det finns några enkla sätt att göra det på. 

Rensa ogräs för hand: Trots att det är svårt att bli av med alla rötter på detta sätt, är den enklaste lösningen att ta din trädgårdsspade och ditt ogräsverktyg för grus och ägna tid åt att gräva och skrapa bort de där irriterande ogräsen från ditt grus och dina stenläggningar. 

Plastduk: Relativt billig och enkel att klippa till rätt storlek; vissa svarta plastdukar utlagda över din grusgång eller uppfart är ett säkert sätt att svälta ut ogräset från solljus och vatten. Du måste dock låta den ligga i flera veckor och vara uppmärksam på vattenansamlingar. Att köra över den kan också orsaka hål som ogräset kan hitta upp ur. 

Använda bekämpningsmedel: Den mest effektiva metoden är att använda ett systemiskt bekämpningsmedel som dödar det ogräs som är svårt att gräva upp, med rötter och allt. 

Grönsaksland

Efter allt ditt hårda arbete med att odla goda grönsaker i trädgården så är väl det sista du behöver ogräs som sprider ut sig i grödorna? Även om lite mer finkänslighet behövs för att se till så att du inte rycker upp några läckra grönsaker när du rensar ogräs, så finns det några alternativ till traditionell rensning för hand. 

Hacka: Så länge som ogräsen inte fröat sig, så kan regelbunden hackning i grönsakslandet vara en bra metod för att hålla ogräsen borta. Men var försiktig! Se till att inte hacka i något som har frön, då kommer du bara sprida dem. 

Kompost: Att lägga ett tjockt lager kompost kan hjälpa till att kväva ogräs genom att inte ge dem solljus. Detta görs bäst efter att de största ogräsen rensats bort för hand och är inte lika effektivt på tåliga och rotade ogräs. En annan sak att vara försiktig med är att inte låta för mycket kompost komma runt växternas stam, då det kan göra dessa mjuka och göra dem mottagliga för sjukdomar. 

5 min att läsa
Dela