3 min att läsa
Dela

Enkla tekniker minskar behovet av den tråkiga sysslan att rensa ogräs eller kan till och med låta dig slippa rensa ogräs alls.  

Icke-odlade ytor: stigar, gårdar och terrasser

Tak, fasader, stenar, grindar, staket, omålade trädgårdsmöbler som utsätts för norr- eller söderläge kan dessa ytor ofta invaderas av mossa, gröna eller röda alger eller lav. Det finns nya produkter, baserade på 100 % naturliga aktiva ingredienser som aktiveras vid kontakt och vars effekt syns på några timmar. 

För att hålla gångstigar rena kan du använda tallbark, träflisor eller mineralkompost utspritt på lämpligt tyg för att förhindra materialet från att sjunka in i jorden och underlätta bra dränering. En annan lösning: varför inte ha gräsbeklädda stigar som klipps regelbundet? 

Glöm inte ”japanska steg” gjorda av flata stenar som utgör en stig i din trädgård: inget underhåll. 

För en del stenläggningar på uppfarten är ett bra sätt att undvika att behöva rensa ogräs att bara låta gräset växa. Detta är möjligt med hexagonformad stenläggning som låter gräset rota sig samtidigt som du säkerställer bärkraften för dina fordon. 

Odlade områden: grönsaksland, fruktträdgård, dekorativa rabatter

Vanor för bra jordunderhåll 

Grävning eller bearbetning för upp ”ogräsets” frön från marken upp till ytan och får dem att föröka sig.  Genom att klippa rötterna bidrar du till deras spridning. Därför rekommenderas en grep som gör marken lösare och låter dig ta bort hela ogräset (med roten) enklare för hand eller med hjälp av en krok. 

Att täcka jorden så att den aldrig är exponerad – Kompost 

Kompost fungerar som skydd mot ljus och förhindrar på så sätt tillväxt av ”ogräs” (genom att blockera solstrålarna för fotosyntes). Förutom deras anti-”ogräs”-effekt har kompost flera fördelar: minskad bevattning, gödseleffekt för jorden, skydd mot erosion, förhindrar flera sjukdomar, stöter bort sniglar och är dekorativt. Det finns olika typer av kompost, från halm, träbark, syntetisk kompost, träflisor, lera och mycket annat. 

Kompost är också ett effektivt sätt att undvika att rensa ogräs när du planterar en häck, men även i grönsakslandet, på hösten och vintern, för att skydda områdena utan grönsaker. 

Taggar

mineralkompost

ogräs

ogräsrensning

Hur undviker man att rensa ogräs

rensa ogräs

Mulch

naturlig bark

3 min att läsa
Dela