2 min att läsa
Dela

Storslagen och praktfull

Buskarna får blommor som kan vara rosa, röda, lavendelfärgade, blå, ljusgröna eller vita.

Sätt så att de får morgonsol och är i skuggan på eftermiddagarna (och söderut i halvskugga hela dagen). Jorden ska vara väldränerad och rik på organiskt material och vattnas rikligt. Som belöning får du en spektakulär blomsterprakt.

Ändra på blommornas färg

Hortensiablommor (av typ Mophead, Lacecap och Panicle) kan man ändra färgen på – från blått till rosa och vice versa. Andra hortensiasorters blommor behåller samma färg men många vita skiftar till rosa när de börjar vissna.

Blommans färg beror på alumimiumhalten i jorden och det i sin tur beror på jordens pH-värde. Sur jord (som innehåller mer aluminium) ger blåtonade blommor och basisk jord ger rosa. Det är lättare att få rosa att bli blå än omvänt. Processen tar ungefär ett år.

  • För att få blå blommor: Blanda 1 matsked aluminiumsulfat med ca. 4 liter vatten. Vattna 2-3-åriga plantor med det en gång i månaden under växtsäsongen. Vattna först som vanligt. Häll sedan sakta på lösningen för att undvika att bränna rötterna.  Använd gödsel med låg halt av fosfor och hög halt av kalium.; undvik benmjöl och superfosfat.
  • För att få rosa blommor: Tillsätt jorden dolomitkalk flera gånger om året för att höja pH-värdet (ska högst vara 6.2). Använd gödselmedel med hög fosfathalt (sådana som 25-10-10) där siffran i mitten står för fosfat).

2 min att läsa
Dela