Mjöllöss: upptäcka, behandla, förebygga 

4 min att läsa
Dela

Skadedjur och insekter kan vara förödande för dina växter, så det är viktigt att alltid hålla utkik efter dem. En väldigt vanlig invasiv art som kan vara mycket skadlig för dina växter är mjöllöss. Ett tecken på mjöllöss är att din växt är täckt av ett vitt, bomullsliknande ämne. Ta en titt i denna artikel på hur du kan se om din växt har angripits av mjöllöss, hur du behandlar och hur du förebygger att det hände igen och på andra växter! 

Vad är mjöllöss?

Mjöllöss är väldigt små insekter (inte större än 2 mm) som älskar att angripa dina inomhus- och utomhusväxter. De gillar fuktiga, varma och trånga utrymmen, vilket är skälet till att vi hittar dem inomhus, men det stoppar dem inte från att ge sig på dina utomhusväxter.  

Mjöllöss kan orsaka mycket skada då de suger saven från dina växter, vilket försvagar dem och vissa av dem injicerar till och med toxiner i stammen och bladen.  

När du ser tecken på att din växt kan vara angripen av mjöllöss är det viktigt att agera snabbt, då de förökar sig väldigt snabbt.  Trots att en mjöllus lever mellan 7 och 10 veckor, kan de lägga över 100 ägg på 2 veckor. Denna snabba multiplikation kan orsaka allvarliga skador på din växt och om det inte behandlas i tid, kan det döda den.  

Hur känner man igen mjöllöss?

Mjöllöss är väldigt små insekter (bara 2 mm), så att hitta själva insekten kan vara svårt om du inte vet vad du letar efter.  

Det främsta tecknet på att din växt kan vara angripen är att den har ett vitt, bomullsliknande ludd på sig. Denna bomullsliknande substans är ett vitt, pudrigt ämne som görs av mjöllössen.   

Andra tecken på mjöllöss som syns på din växt är färgförlust på bladen, svag tillväxt och ibland svarta fläckar.  

Men framför allt är det vita, bomullsliknande luddet som är det vanligaste sättet att identifiera dem!  

Tips: när du letar efter mjöllöss, var noga med titta överallt då de älskar att gömma sig under blad, i springor och andra ställen du inte vanligen skulle leta på! 

Hur behandlar man mjöllöss?

Det finns olika sätt att behandla mjöllöss på , det viktigaste är dock att agera snabbt innan växten tagit för mycket skada.  

Om du råkat ut för ett litet angrepp kan du prova att tvätta dina växter genom att spraya vatten på dem (med en slang). Kraften från vattnet bör få bort mjöllössen och äggen från växten. Denna teknik ska dock inte användas på ömtåliga växter, då kraften från vattnet kan orsaka skador. När du använder denna teknik, var noga med att torka bort kvarvarande vitt ludd och vatten från bladen.  

Vid större angrepp är det säkraste sättet att bli av med dem istället att kapa grenar. 

Om du får upprepade angrepp så kan du byta planteringsjord, då den kan innehålla spår av mjöllöss eller ägg! 

Hur förebygger man mjöllöss?

Att bli av med mjöllöss är långdraget och tråkigt, så den bästa lösningen är att förhindra angreppet! För att göra detta kan du regelbundet torka av dina växter med en trasa. Detta kommer att få bort alla eventuella skadedjur, men får också bort damm som satt sig på krukväxter inomhus och förhindrar att de trivs. 

Innan du tar in en ny växt, se till att du inspekterar den noggrant för att se så att den inte redan är angripen.  

Taggar

skadedjur

Mjöllöss

Hur känner man igen mjöllöss

behandla

förebygga

Mjöllöss: upptäcka

4 min att läsa
Dela