Gör dina groddplantor starkare före utplantering

3 min att läsa
Dela

Härda groddplantorna innan plantering

Att anpassa dem från skyddad inomhusmiljö till blåsig, kall utomhusmiljö och direkt solljus kallas härdning. Sätt igång den här processen så sakteliga under en till två veckor och du får robusta groddplantor redo att stå emot vad naturen än har i beredskap för dem. Snabba på processen och du riskerar att de späda plantorna bränns i solen, skadas eller t.o.m. dör.

Börja i liten skala

Härda groddplantor i 6-14 dagar. Metoden går ut på att du gradvis ökar tiden de får stå utomhus.

Vattna mindre under härdningsperioden. Låt inte plantorna vissna men skäm inte heller bort dem med att låta jorden vara fuktig hela tiden.

Sluta gödsla dem 3-4 dagar innan du planerat att börja härdningen. Börja inte gödsla igen förrän du planterat ut dem i trädgården.

Skydda dem

Sätt groddplantorna på skyddade platser i början – skyddade från vind och direkt solljus. Låt dem sedan stå i filtrerat solljus 30-60 minuter och öka med lika mycket varje följande dag. Låt dem gradvis stå i direkt morgonsol och tillslut i fullt solsken mitt på dagen. I slutet av härdningen ska de ha vant sig vid lika lång tid i solen som de kommer att få då de planterats ut i trädgården.

Ta in groddplantorna de två första nätterna. Om det är för svårt att flytta dem ut och in, sätt dem på en delvis skuggig plats i några dagar. Under ett träd, ett bord eller i en port är bra ställen. Det är också platser vid en vägg som skuggar dem och på så sätt skyddar dem. Efter tre, fyra dagar kan du sätta dem på ett soligare ställe.

Se upp med temperaturen

Håll reda på vad nattemperaturen kommer att ligga på. Om den sjunker ner mot 0 °C så ska plantorna flyttas in eller täckas med polystyren-väv som skyddar dem mot frost men låter sol och vatten passera. Du får bästa skyddet om väven inte rör vid plantorna.

Om det inte blir för kallt så låt plantorna vara ute under natten fr.o.m. tredje eller fjärde natten. Sätt dem vid en vägg eller under ett bord så de delvis skyddas. Fr.o.m. sjätte natten kan du låta dem vara ute på natten utan något skydd.

Dags att plantera ut

Efter att ha härdat plantorna i en vecka till tio dagar, kommer du att märka att deras stjälkar blivit kraftigare. Plantera ut dem i mulet väder eller i duggregn och när det är vindstilla. Vattna dem med flytande gödselmedel som spätts ut till hälften.

Efter utplanteringen ska plantorna fortsatt skyddas mot stark vind, frost, hagel eller starkt regn. Skydda dem under hinkar, vävar eller kupor. Ett ca. 4 liters plastkärl med borttagen botten passar utmärkt att använda som en kupa.

Stroller
Stroller blå Trädgårdsnäring

Stroller blå trädgårdsnäring ger dina växter allt de behöver fär att växa sig starka, vackra och ge rikligt med blommor, frukt och grönsaker.

3 min att läsa
Dela