En tunna full av färska örter

2 min att läsa
Dela

Att odla örter

Färska örter kan förvandla det enklaste recept till något utomordentligt gott, antingen du strör timjan över grillad fisk, tillsätter oregano i dina sommarsallader eller förhöjer smaken på din pasta med basilika. Dina färska örter ger lysande färger som bara kan komma direkt från din trädgård. Och det behöver inte vara någon stor trädgård. Många örter passar perfekt att odla i krukor.

Här följer anvisningar för att skapa en vacker och givande örtodling i en halverad vin- eller whiskytunna i din trädgård.

  • För det första, försäkra dig om att tunnan har dräneringshål. Om inte så borra 10 till 15 sådana i botten av tunnan. Fyll den sedan med jord av god kvalitet.
  • Fukta jorden och börja plantera. Plantera örter som breder ut sig runt om tunnan, t.ex. citron- eller silvertimjan, salvia eller oregano. När dessa växer upp kommer de att täcka tunnans övre del. Sätt persilja eller basilika (för att få en unik färg kan du prova med purpurbasilika) närmast innanför tunnkanten. I mitten av tunnan passar dill eller fänkål. Om det finns plats lägg till några dvärgringblommor för att få lite mer färg.
  • Alla dessa örter trivs bäst i solljus och du måste vattna tunnodlingen regelbundet; speciellt när det är  varmt. Inom en månad kommer du att ha en vacker tunna – och tillgång till underbara färska kryddor.

Stroller
Stroller Blodmjöl

Med naturliga gödningsmedel till din trädgård eller dina rabatter lägger du grunden för en god tillväxt av friska och starka växter. Blodmjöl är en potent och snabbverkande gödsel. Stroller erbjuder här ett 100 % naturligt blodmjöl som gör livet som självförsörjande med grönsaker betydligt enklare. Det är just bladgrönsakerna som mår allra bästa av blodmjölet, på grund av deras stora behov av kväve för god tillväxt. Strö ut benmjölet i rabatten eller kökslandet och arbeta ner det ca 5–10 cm under jordytan. Kombinera alltid med en riklig bevattning, vid såväl plantering som vid annan skötsel. Det går även bra att blanda blodmjölet med vatten för att sedan vattna rabatten direkt med samma blandning. Detta för en god spridning av blodmjölet.

2 min att läsa
Dela