En squashprimör

3 min att läsa
Dela

Att odla en squashprimör

Dessa snabbväxande säsongsfavoriter kan sås direkt i trädgården från fröpåsen. Vintersquash, som kan odlas bredvid sina sommarkusiner, förtjänar sitt namn då den kan lagras hela vintern.

Tack vare att de innehåller C-vitaminer, fibrer, antioxidanter och betakaroten bekämpar squash, dessa nyttiga “kraftverk”, sjukdomar. Speciellt vintersquash bidrar till en god hälsa.

Värme är knepet

Att lyckas med squash hänger på att ha en varm jord. Frön behöver en tjugogradig jord för att gro. Ett alternativ är att tidigt på våren täcka jorden med svart plast för att värma den, men så inte squashen innan det är helt utan risk för frost. Squash är frostkänslig både i början och slutet av sin växtcykel – späda plantor överlever inte köldknäppar och mognande squash kan skadas av höstfrost.
Avlägsna den svarta plasten på sydsidan för att undvika överhettning av jorden.

Plantering och gödsling

Så squashen direkt i den varma jorden. Så tre frön per stack med 45 cm mellan stackarna. Eller sätt frön med 15 cm mellanrum i rader. När plantorna blivit 5 – 8 cm, gallra så det är 30 cm mellan sommarsquashplantorna och 45 cm mellan vintersquashplantorna.

Vintersquash växer kraftigt och deras rankor kväver allt i deras väg. Om möjligt plantera vintersquashen i utkanten av trädgården och dirigera rankorna från trädgårdens mitt. Rankor som tar sig ut i gräsmattan kan förstöra gräset totalt och få det att gulna i förtid.

Kompostera innan du sår. Squash behöver generellt ingen mer gödsling under växtsäsongen. För mycket kväve begränsar avkastningen. Om bladen verkar blekna så kan du bespruta dem med alg- eller fiskemulsion.

Skörda

Skörda sommarsquashen när den är späd och skörda ofta. Skär av dem med en skarp kniv och låt en bit stjälk komma med. När det gäller vintersquashen så ta med minst 2 – 3 cm av stjälken. Följ nedanstående råd om squashskörd:

  • Gul sommarsquash: Skörda de avlånga då de är 10-12 cm långa medan skalet fortfarande är tunt nog att äta. De böjda sorterna har tjockare skal. Plocka dessa då de blivit 10 -12 cm.
  • Zucchini: Kolla rankorna dagligen så snart de börjat ge frukt. Ta dem späda , 10-12 cm långa. Deras kvalitet tenderar att bli sämre efter 10-15 veckor. Så dem med en månads mellanrum för att förlänga skördetiden.
  • Rund sqash: Skörda dem då de är mellan 5- 8 cm i diameter. Rankorna ger avkastning hela sommaren.
  • Vintersqash: För skörd av vintersquash gäller det att vänta, vänta och åter vänta. Skörda inte vintersquash förrän stjälkarna börjar torka ut och vissna ,eller när skalet är så hårt att du inte kan skära sönder det med naglarna (pumpor är ett undantag; de har mjukt skal). Skörda allt innan första frosten. Frostskadade har kortare lagringstid.

Lägg vintersquashen i solljus i 10 dagar. Om det är risk för frost så täck dem under natten eller flytta dem till ett skyddat ställe. Detta får skalet att hårdna vilket är nödvändigt för vinterlagring. Stjälken är också nödvändig för att få en lyckad lagring. Bär aldrig squashen i stjälken. Använd först dem som har en avbruten stjälk.

Vintersquash finns i många sorter: Acorn (ekollon), Buttercup (smörblomma), Butternut, Hubbard, Turban, Banana, delikat och pumpa. Butternut och Buttercup får bättre smak efter några veckors lagring så ät de andra sorterna först.

Stroller
Stroller Gräsgödsel

Gräsgödsel – för täta och gröna gräsmattor! Med en 100 % naturligt gräsgödsel, som det från Stroller till exempel, är du på god väg mot gräsmattan du drömmer om. Det räcker med att gödsla två gånger per säsong, förslagsvis så tidigt som möjligt på våren, precis när gräset har börjat växa, och sedan när du tycker att tillväxten har börjat avta eller gräset börjat glesna en aning, vilket kan inträffa på sensommaren. Vi erbjuder en effektiv gräsgödsel som kan användas både på små och stora gräsmattor och som innehåller precis den näring som gräset mår allra bäst av.   

3 min att läsa
Dela