2 min att läsa
Dela

En försommarkärlek

De är inte bara dekorativa men har även en praktisk nytta då de håller oönskade djur borta tack vare sina taggar. Dessa hjälper också plantan att klättra.

Blommorna kan vara enkla, halvdubbla eller dubbla och slår ut under sommarmånaderna. I sin enklaste form har vildrosen 5 st blomblad. Den semidubbla kan ha 7-20 st blomblad och den dubbla mer än 20 st. Oftast är de mycket ljust rosa men de kan även vara vita och t.o.m. mörkrosa.

Efter blomningen formas ovala röda frukter som heter nypon. De är rika på C-vitamin och mognar på hösten och används till en rad produkter från krämer och mediciner till örtteer och sylter. Vanligtvis har plantan grupper av 5-7 st sågtandade blad men det kan variera, beroende på sorter. Vissa har bara 3 st medan andra kan ha upptill 17 st blad i varje.

Tips för att lyckas med rosenodlingen

  • Rensa bort döda kvistar.
  • Rensa bort döda skott och sjuka eller gamla svaga delar.
  • Skär/klipp av högst 5-7 mm ovanför en knopp och i 45-60 grader vinkel.
  • Använd alltid vassa verktyg som ger en ren skäryta och undvik att bryta kvistar eftersom du då riskerar att skada plantan.
  • Skär/klipp stjälken ovanför en knopp så den får tillräckligt med ljus och luft. Knoppen kommer då att blomma bättre och rosenbusken blir vackrare.

2 min att läsa
Dela