Valet av rosor

3 min att läsa
Dela

Det finns många olika sorters rosor

När du har hundratals sorter att väja mellan är valet svårt. Men med lite planering kan du skapa både dramatiska, enkla och överraskande effekter i din trädgård eller i ditt hem.

Följande måste dock beaktas:

  • Rosor trivs i solljus så välj att plantera dem på en solig plats.
  • Om du har ont om plats så välj dvärg- eller miniatyrvarianter.
  • På större ytor kan man tänka sig mer omfångsrika buskar som kommer att bilda långa stråk av färg när de blommar.
  • Visa rosenbuskssorter passa till färgstarka häckar medan klättervarianter är idealiska för en pergola. Tänk extra på att välja rätt storlek och färg så de passar både i trädgården och när du tar in dem inomhus.
  • Tänk på vilka färger som passar i din trädgård och titta på grannarnas rosenplantor för att ta reda på vilken sorts rosor som trivs i din region.
  • Skaffa dig plantorna i din lokala trädgårdsbutik eller plantskola; då vet du att de trivs hos dig med.

Köp rosorna hos välkända producenter, kontrollera att de finns i handelsregistret, så att du kan vara säker på deras ursprung och att de motsvarar den storlek, färg och kvalitet som anges.

Det finns två typer av plantor i butiker och plantskolor: med barrot (utan jord runt rötterna) eller i kruka.

Barrot-roser

De är livskraftiga så länge de är i en viloperiod. Om en barrotplanta blir varm i en butik eller under transport kan det göra att den går över i nästa stadium och sedan växer dåligt. Därför måste de planteras så snabbt som möjligt. Håll dem fuktiga tills de satts i jord. Vid köpet, välj en kraftig planta med välutvecklade träiga rötter och lena gröna stjälkar som ska ha en diameter på 7 – 8 mm.

Rosor i kruka eller annan behållare

Dessa kan köpas året om och är enkla att plantera. Välj dem med omsorg, leta efter välutvecklade rotsystem vilket är en fördel när du planterar dem eftersom jordklumpen då förblir intakt.

Rosor i behållare kan planteras med lyckat resultat året om; det kan behövas extra skyddade platser på vintern för att rosor som planterats på hösten ska ta sig. I de flesta klimat gäller att ju tidigare planterade på året desto bättre chans att de ska ta sig bra.

För att odla i behållare använd rosor som förökats med hjälp av sticklingar. Dessa kommer att få ett starkt och stadigt rotsystem. Genom att ta bort huvudstjälken förhindrar man att basrötterna tar näring från den nya plantan.

3 min att läsa
Dela