2 min att läsa
Dela

Gräsmattan är en viktig del av trädgården – om den planteras och sköts på rätt sätt, kan skapa ett vackert grönt och jämnt landskap.
Att ha en perfekt gräsmatta börjar med plantering, vilket inte är så komplicerat som det verkar. I den här artikeln får du lära dig hur du planterar gräs i fyra enkla steg.

Vad du behöver:

  • En kratta
  • Gödningsmedel
  • Kompost eller färsk jord
  • Gräsfrön
  • En fröspridare om du har att göra med en stor yta.
  • Vatten

Steg 1: Förbered ytan

Innan du planterar frön är det viktigt att ta hand om ytan. Lossa det översta jordlagret med en kratta och ta bort allt skräp (stenar, grenar, …) som du kan stöta på så att fröna har en klar yta att växa på.
När jorden är lös och fri från skräp är det bara att jämna ut den med en kratta. Detta kommer att förhindra att vatten samlas i vissa områden. Det är också under detta steg som det rekommenderas att tillsätta kompost, gödsel eller färsk jord, för att ge de framtida fröna alla de näringsämnen de behöver för att växa ordentligt.

Steg 2: Plantera fröna


Fröna kan spridas för hand (för mindre ytor) eller med en spridare (rekommenderas för större ytor). Hemligheten bakom ett jämnt och fylligt gräs är att sprida fröna jämnt, genom att respektera den rekommenderade tätheten som anges på förpackningen. För många frön på ett ställe hindrar dem från att få nödvändig näring och vatten (och växer därför inte ordentligt), men för få frön leder till en knapp gräsmatta.

Steg 3 : Täck dina frön

När du har spridit ut dina frön täcker du dem med ett tunt lager jord. Du kan också (frivilligt) lägga till ett lager halm eller annan mulch för att förhindra att fröna kokar upp och skydda dem från vinden tills gräset börjar växa.

Steg 4 : Vattna fröna

När dina frön är spridda och täckta, glöm inte att vattna gräset! Under de första dagarna (tills gräset är cirka 1,5 cm tjockt) ska du vattna en eller två gånger om dagen för att se till att det håller sig fuktigt. När gräset sedan växer kan du minska frekvensen av vattningen.

Stroller
Stroller Komplett Gräsreparation

Blandningen av gräsfrön och gödsel ger optimala förutsättningar för en snabb gräsväxt så du blir av med gräsmattans skadade gräsområden.  Det är bara att strö ut produkten där du vill att det ska växa nytt gräs och vattna ordentligt.

2 min att läsa
Dela