Att så direkt utomhus

3 min att läsa
Dela

Så inomhus eller utomhus

Att så inomhus är ett sätt att påbörja planteringen i trädgården. Ett annat val är att sätta fröna direkt i jorden – utomhus.
Denna metod kallas direktsådd och det är en enkel metod som ger god avkastning. Till skillnad från groddplantor måste du ta hänsyn till väder, vilda djur och insekter. Trots detta gror frön från ettåriga växter, perenner, gräs och många sorters grönsaker och växer enkelt när de sås direkt i jorden utomhus.

Grönsaker
Direktsådda rotfrukter, t.ex. morötter och rädisor tar sig inte bra som groddplantor. Betor tar sig bra men trivs bättre i kall jord så det finns ingen anledning att så dem inomhus.

Värmeälskande sorter som behöver en lång säsong för att ge resultat, t.ex. tomat, paprika eller aubergine ger bättre skörd om de inte direktsås, speciellt i trakter med kort sommar. Sätt dessa inomhus. Andra arter som tycker om värme är t.ex. pumpa, squash, gurka, bönor och meloner som frodas om de sås utomhus då all risk för frost är över.

Blommor
Vissa blommor däribland sötärtor, riddarsporre och blåklint, gror bäst i kall jord och bör sås direkt utomhus tidigt på säsongen.

Ettåriga, sorter som har lång groddtid, passar bäst att så inomhus. Andra ettåriga växter växer fint när de sås direkt utomhus.

Steg för steg

Förberedning av jorden. Använd en räfsa eller kratta för att luckra upp jorden. Småfördela stora jordklumpar och rensa bort stickor, stenar och rötter. Tillsätt gödsel och kompost för att göra jorden så bra som möjligt. Avsluta med att skapa en jämn yta.

Gräv ner. På de flesta fröpaket står det på vilket djup de ska så. Tumregeln är att så på tre gånger fröets diameter. Det finns undantag. En del frön behöver ljus för att gro och ska sås på ytan. Tryck ner den sortens frön med en planteringsspade eller bräda så fukten gör att de gror:

Följ dessa råd angående sådd:

  • Om din jord innehåller mycket lera och tenderar att spricka då den torkar, täcks fröna med en startblanding som du kan hitta i specialbutiker.
  • När du planterar mycket små frön så blanda ut fröna med sand för bättre fördelning.
  • När du sår större frön däribland ärtor och bönor så gör en lång fåra och sätt fröna på rätt avstånd från varandra. Du kan också använda en bambupinne eller penna för att forma individuella sätthål.

Fuktighet är viktigt. Efter sådden vattnar du försiktigt. Undvik att använda hälla eller spruta häftigt då fröna då kan förflyttas. Det är mycket viktigt att bibehålla jorden fuktig. Om det är en solig plats betyder det att du kanske måste vattna två gånger om dagen.

Sätt pinnar där du sått. Markera ytorna du sått på, speciellt om de ligger mellan redan odlade ställen. Använd trädgårdspinnar och snöre, eller plaststickor – någonting som tydligt visar var du sått.

Se upp med skadedjur. Var noga med att skydda dina groddplantor mot sniglar, larver, mask och  skadeinsekter.

Stroller
Stroller Grönsaksgödsel

Du som odlar grönsaker, frukt och bär och letar efter någonting som sätter fart på tillväxten och bär- eller fruktsättningen kan glädjas åt Strollers 100 % naturliga grönsaksgödsel. Förutom att det växer snabbare, blir dina växter starkare från grunden tack vare förbättrad rotbildning och upptag av näringsämnen och vatten. Detta mycket tack vare ”Natural Boost” som är en naturlig rotstimulant som finns i grönsaksgödseln. Du som vill odla din egen ekologiska mat får här goda förutsättningar att lyckas på bästa möjliga sätt – med fler skördar av välsmakande bär, frukter och grönsaker!

3 min att läsa
Dela