Vad du bör och inte bör göra när det gäller kompost
Vad jag bör göra
Plats: Placera din kompost lättillgängligt. De flesta odlare har sina utom synhåll, vilket går bra om du har en trädgårdstraktor med släpvagn (eller en mycket bra skottkärra och en stark rygg) som hjälp för att forsla kompostmaterialet till och från komposthögen.
Fuktighet: Kompostering misslyckas om högen är för torr. En aktiv komposthög ska vara som en tvättsvamp. Lägg den inte utom räckhåll för din trädgårdsslang. Spruta vatten på den under torkperioder.
Igångsättare: Få färdig kompost snabbare genom att tillsätta en “kompostaktiverare” eller en spade full av färdig kompost lagervis. Båda alternativen innehåller mikroorganismer. Du kan också tillsätta en halvfull spade med näringsrikt pulver (blodpulver, alfalfapulver etc.) eller komposterad väl rutten gödsel lagervis.
Röra om: Det är aldrig någonsin absolut nödvändigt att röra om i en komposthög men du ökar takten på nedbrytningsprocessen om du gör det. Genom att röra om i högen kommer luft in och du kan lägga de minst multnande partierna i mitten där nedbrytningen äger rum. Många odlare rör om i högen en gång per odlingssäsong.
Köksavfall: Gräv ner köksavfall i högen. Om du bara lägger det högst upp eller endast täcker det ytligt hittar djur en gratisbuffé. Majskolvar är bra då de skapar luftfickor.
Strimla: Små delar bryts ner snabbare. Kör över löv med gräsklipparen. Hacka frukt och dylikt, t.ex. melonskal, broccolistjälkar, pumpor och kalebasser i småbitar. Lägg längre kvistar och grenar åt sidan och hyr en flishugg en gång om året.
Saker som går långsamt: Järneks-, magnolia-, rhododendron- och eklöv bryts ned sakta. Hacka eller flisa dem och lägg dem i en separat hög för att inte fördröja processen i den andra. Eklöv ger en surare kompost som är idealisk för plantor som trivs i sur jordmån.
Udda komposterbara saker: Tillsätt små mängder av strimlat tidnings- eller skrivpapper. Ludd från torktumlare bryts ned om de kommer från naturmaterial, men ger mycket lågt näringsvärde. Plantor och vatten från sötvattensakvarier är utmärkta tillsatser. Träaska kan sättas till i mindre mängder. Päls och hår från husdjur bryts ned sakta; tillsätt bara i små mängder.
Återvinning: När du tar till vara färdig kompost lyft bort icke nedbrutna grenar, pinnar eller majskolvar och lägg dem på en annan komposthög. De ger luftfickor och kommer till slut att brytas ner helt.
Sila: En del odlare silar och sållar sin färdiga kompost för att skilja ur större klumpar. Om du kastat större grenar på din komposthög så ta bort dem innan du hämtar färdig kompost och lägg sedan tillbaka dem på högen igen.
Färdig kompost: Använd en speciell tunna för färdig kompost. Denna behållare ska ha lufthål och vara öppen i botten så djur kan fortsätta nedbrytningsprocessen. Skydda den mot regn. Tillsätt färdig kompost varje gång du gör ett hål i jorden för att plantera i det så att jorden sakta men säkert förbättras..
Du som odlar grönsaker, frukt och bär och letar efter någonting som sätter fart på tillväxten och bär- eller fruktsättningen kan glädjas åt Strollers 100 % naturliga grönsaksgödsel. Förutom att det växer snabbare, blir dina växter starkare från grunden tack vare förbättrad rotbildning och upptag av näringsämnen och vatten. Detta mycket tack vare ”Natural Boost” som är en naturlig rotstimulant som finns i grönsaksgödseln. Du som vill odla din egen ekologiska mat får här goda förutsättningar att lyckas på bästa möjliga sätt – med fler skördar av välsmakande bär, frukter och grönsaker!
Vad du inte ska göra när det gäller kompost
- Tillsätt inte ogräs som innehåller frön eller rötter av t.ex. portlak eller murgröna. Om du är osäker på vad något är så låt bli att kompostera det.
- Lägg inte i hela höstlöv. De kan klistra ihop sig och hindra att vatten rinner fritt och kommer inte att brytas ner.
- Lägg inte i mjölkprodukter, kött, ben eller annat djuravfall.
- Lägg inte i smittade plantor eller plantor med parasiter. Det är mycket viktigt när man komposterar grönsaker. Om bönorna är angripna av nyckelpigor kompostera de inte då de kan innehålla vuxna individer eller ägg. Detsamma gäller mjöldaggsangripna squashrankor. De kan infektera hela komposthögen.
- Lägg inte i stora mängder avklippt gräs utan att blanda med något visset, t.ex. strimlade vissna löv eller tidningspapper. Det riskerar annars att skapa dålig lukt.