3 min att läsa
Dela

Odla din egen sallad

För kostnaden av ett paket frö, kan du frossa i sallat från vår till höst. Jämfört med priset på färdigköpt sallat så sparar du mycket i din matbudget.

Det svåraste med sallatodling är att den snabbt blommar i sommarvärmen. När blomningen väl har startat börjat bladen bli bittra. Kom till rätta med detta genom att använda rätt odlingsmetod och genom att välja värmetåliga sorter.

Odlingslägen

Ett område i fullt solljus är perfekt på våren, men riskerar att påskynda blomningen när det blir sommar. Plantera sallat så att den står i skugga på eftermiddagen; speciellt söderut. En annan metod går ut på att plantera den i kärl. Vida, låga kärl passar bra för sallat som har grunt rotsystem. Ställ kärlen i skugga under eftermiddagen så fördröjs blomningen.

Jordmån & gödsling

Sallat gillar rik, väldränerad och ständigt fuktig jord. Blanda ner kompost innan du planterar. Tillsätt mer när plantorna fått fyra blad. Fyll kärlen med lika delar av färdigköpt jordblandning, kompost och jord. Varannan vecka efter det att bladen blivit 10 cm ska du använda flytande gödning.

Så här sår du

Sallat behöver ljus för att gro. Täck fröna nätt och jämnt med jord. Så dem tätt och gallra när de blivit 5-10 cm höga eller sätt fröna direkt på rätt avstånd från varandra.

För att kunna skörda kontinuerligt planterar man frön var 10-14 dag. Fröna gror bäst i kyligt väder. På sommaren sätts fröna inomhus i ett kyligt rum och flyttas sedan ut när de fått 4-5 blad.

Skörden

Använd det du gallrar bort i sallad. Medan plantorna växer så plocka först de yttre bladen. Plocka sedan hela huvudet genom att dra upp eller skära av det. Har du sorter som du kan skära av och som växer upp igen, skär du av någon cm ovanför marken. Gödsla efter skörden. Du kan förvänta dig att sallat växer upp igen 3-4 gånger innan den dör.

Tips för att få en bra sallatskörd

  • Vid användning av Mesclun eller blandsallat ska fröpåsen skakas om före sådd.
  • För att kunna skörda sallat under högsommaren väljer du värmetåliga grödor: Romansorter och sallat typ Lolo Rossa, Lollo Blonda och eklöv. New Zealand-spenat och Malabarspenat är värmetåliga och har ett spenatliknande blad.
  • Vattna tidigt på dagen.
  • Gödsla jorden för att förbättra den, och håll rötterna fuktiga. Använd klippt gräs, kökskompost, eller tallbarr som skrämmer bort ohyra som gillar sallat.
  • När du skördar sorter som du kan skörda i flera omgångar, ska du använda en liten sax eller en kniv med långt tunt blad som lätt kommer ner mellan tätt stående plantor.
  • Bra återkommande sorter av bladsallat är t.ex. eklövssallad, Romansallad (Freekles och Rouge d’Hiver), Seeded Simpson och Red Sails.
  • En rad på ca. 90 cm med kontinuerlig skörd räcker för att fylla en vuxens salladsskål från vår till höst.

Stroller
Stroller Blodmjöl

Med naturliga gödningsmedel till din trädgård eller dina rabatter lägger du grunden för en god tillväxt av friska och starka växter. Blodmjöl är en potent och snabbverkande gödsel. Stroller erbjuder här ett 100 % naturligt blodmjöl som gör livet som självförsörjande med grönsaker betydligt enklare. Det är just bladgrönsakerna som mår allra bästa av blodmjölet, på grund av deras stora behov av kväve för god tillväxt. Strö ut benmjölet i rabatten eller kökslandet och arbeta ner det ca 5–10 cm under jordytan. Kombinera alltid med en riklig bevattning, vid såväl plantering som vid annan skötsel. Det går även bra att blanda blodmjölet med vatten för att sedan vattna rabatten direkt med samma blandning. Detta för en god spridning av blodmjölet.

3 min att läsa
Dela