Så odlar du enkelt dina egna grönsaker

3 min att läsa
Dela

Ta hand om köksträdgården

Det är inte konstigt att vi hoppar av glädje när vi lyckas med att odla fram en planta från ett frö. Det är jordens underbara kretslopp som utspelar sig, och vi bevisar för oss själva att vi kan överleva i naturen. Men det är dags att avdramatisera arbetet med att så, förkultivera, och för att inte tala om nyckeln till en framgångsrik odling – gödning! Det är inte så svårt som många tror.

Ljus och värme

Det börjar enkelt med ett frö. Vissa frön kan planteras direkt i trädgården, såsom morötter, sockerärtor och rädisor, medan de flesta behöver längre tid att gro än det svenska klimatet tillåter. Detta gäller i synnerhet sorter som trivs i tropiska temperaturer, såsom chili, pumpa, squash, gurkor, bönor, tomater, paprika, purjolök, blomkål och aubergine. Därför bör du starta en köksträdgård med små fröbehållare i en varm fönsterbräda med riklig tillgång till solljus. Läs behoven hos varje enskild frötyp på förpackningen, och se till att vattna regelbundet. När de första plantorna poppar ut ur jorden är början ett faktum, och du är klar med steg ett.

Kom ihåg: Såjord bör vara porös och rik på kväve.

Nu kan allt hända

Steg två är utplanteringen. Detta innebär att du plockar ut de starkaste plantorna och planterar dem i större krukor, eller ute i trädgården om den svenska våren flirtar med termometern. Nu kan du, som alla jordbrukare, bara hoppas på naturen och klimatet. Var därför uppmärksam på dina sticklingar regelbundet, och det blir nattfrost, så får köksträdgården övernatta inomhus.
Ser du tecken på att sniglar eller andra insekter som vill ta del av dina grönsaker, måste du agera snabbt. Natrium insektkoncentrat eller snigelmedel är bra att ha till hands, eftersom de både bekämpar, skyddar och förebygger problemet. Se också till att vara proaktiv i kampen mot ogräset, eftersom det konkurrerar med dina växter om näringen. Ta gärna bort dem för hand så fort det dyker upp.

Kom ihåg: Under denna period bör du sätta igång med att gödsla på allvar.

Det bästa skedet

Lite är så tillfredsställande som att skörda sina egna grönsaker. När du sen är självförsörjande på grönsakfronten har du möjlighet att leka vid grytorna och trolla fram en doftande Ratatouille, en hälsosam vegetarisk lasagne eller kanske en spännande sallad. Men innan du njuter av grödorna måste de skördas, och det bör helst ske regelbundet under hela säsongen. Allteftersom växterna bär frukt, är det bara att förse sig själv. Detta främjar till ytterligare tillväxt hos växterna, som kanske kan ha möjlighet att ge dig ett litet förråd till före hösten kommer.

Kom ihåg: När du förser dig själv av grönsaksplantorna, så behöver de näring för att fortsätta växa. Gödsla regelbundet var 4-6 vecka.

Stroller
Stroller Grönsaksgödsel

Du som odlar grönsaker, frukt och bär och letar efter någonting som sätter fart på tillväxten och bär- eller fruktsättningen kan glädjas åt Strollers 100 % naturliga grönsaksgödsel. Förutom att det växer snabbare, blir dina växter starkare från grunden tack vare förbättrad rotbildning och upptag av näringsämnen och vatten. Detta mycket tack vare ”Natural Boost” som är en naturlig rotstimulant som finns i grönsaksgödseln. Du som vill odla din egen ekologiska mat får här goda förutsättningar att lyckas på bästa möjliga sätt – med fler skördar av välsmakande bär, frukter och grönsaker!

3 min att läsa
Dela