Så fort våren och sommaren närmar sig brukar många börja kämpa för en grön gräsmatta, och om du vill lyckas med detta finns det många faktorer som spelar in. Gräsmattan behöver inte bara klippas och vattnas utan även gödslas med rätt typ av gräsmattegödsel – vid rätt tidpunkt. När är det dags för gödsling egentligen, och vilken är den bästa gödseln för gräsmattan? Fortsätt läsa för att ta del av våra bästa tips, och kunna njuta av en grön gräsmatta hela sommarhalvåret.

Därför är det viktigt att sprida gödsel i gräset

Om du vill ha en slitstark, frisk och frodig grön gräsmatta ska du inte bortprioritera gödsel. En gräsmatta som inte gödslas med jämna mellanrum har betydligt lättare för att utkonkurreras av mossa och ogräs, samtidigt som den lättare tar skada av exempelvis frost och värme. Gräs är nämligen en växt som kräver mycket näring, och det är väldigt sällan som jorden under gräset kan bistå med tillräckliga mängder. Därför är det viktigt att du tillför detta själv.

Då är det dags att använda gräsmattegödsel

När våren är på ingång och gräset visar sina första livstecken är det dags att utföra den första gödslingen. Mitten av april är vanligtvis en bra tidpunkt för att gödsla första gången för säsongen. Det är även den viktigaste insatsen du kan göra eftersom det ger gräsmattan en välbehövlig näringsboost efter vintervilan. Mossa och ogräs har oftast redan börjat gro i gräsmattan, och därför behöver den kraft till att kunna konkurrera ut dessa inkräktare.

Upprepa spridningen av gödsel i gräsmattan

En bra grundregel när det kommer till att gödsla gräsmattan är att hellre göra det ofta och lite än sällan och mycket. Efter den första gödslingen kan du med fördel gödsla gräsmattan två eller tre gånger till under tidig sommar och högsommar, men det beror förstås också på vilken typ av gödsel du använder och hur mycket gräsmattan utsätts för slitage. Ett generellt tips är att upprepa gödslingen i början av juni och mitten av augusti, och möjligtvis en extra gång däremellan. Många väljer även att ge gräset en extra näringsboost på hösten.

Så går du tillväga när du ska gödsla gräsmattan

En av de viktigaste detaljerna att tänka på vid gödsling är att sprida gödseln tunt och jämnt över hela området. Per 100 kvadratmeter gräsmatta krävs ungefär två till tre kilo gräsmattegödsel. Om du har vanan inne går det bra att sprida gödseln för hand, annars är det en god idé att använda en så kallad spridarvagn. En annan viktig detalj att tänka på är att gödselmedlet behöver lösas upp ordentligt för att kunna tränga ner i jorden och ge näring åt gräset, och därför bör gödslingen ske i samband med regn. Om det inte ska regna de närmaste dagarna kan du såklart använda vattenslangen eller en vattenspridare istället.

Ska du anlägga en helt ny gräsmatta?

Vid anläggning av en ny gräsmatta passar det också perfekt att använda gräsgödsel för att ge växtligheten en kickstart. Det är bäst att anlägga gräsmattan på våren eller under hösten eftersom fuktigheten är högre vid dessa årstider. Börja med att förbereda jorden genom att blanda ner gräsgödsel i översta skiktet. Därefter ska du kratta ytan och sprida ut gräsfröna. Platta sedan till marken ordentligt och avsluta med att vattna rikligt. Det är också viktigt att du fortsätter vattna regelbundet tills gräsfröna börjar växa och slår rot.

Välj organisk gödsel till gräsmattan

Eftersom det finns flera typer av gödsel på marknaden är det inte det lättaste att avgöra vilken sort som är den bästa. Gödsel för gräsmattan finns i både konstgjorda och organiska varianter, och det är den sistnämnda typen som vi väljer att förespråka. För oss är det nämligen viktigt att våra kunder ska kunna ta hand om sin gräsmatta på bästa sätt och samtidigt göra genomtänkta konsumtionsval för miljöns skull. Om du månar om miljön och planetens framtid rekommenderar vi varmt att du tar en närmare titt på vår produktlinje av naturlig gödsel. Vi erbjuder en rad olika gödselmedel som lämpar sig specifikt för ekologisk odling.

100 % naturlig gödsel för anläggning och underhåll av gräsmatta

Strollers 100 % naturliga gräsgödsel innehåller en välbalanserad blandning av de näringsämnen som din gräsmatta älskar – kväve, fosfor och kalium. Utöver detta innehåller gödseln även rotstimulerande ämnen som hjälper gräsmattan att bli mer motståndskraftig och slitstark. Med Strollers gräsmattegödsel tas näringen dessutom upp under 100 dagar, vilket betyder att du inte behöver upprepa gödslingen lika ofta, vilket är nödvändigt att göra med många andra gödselprodukter som finns på marknaden.

100 % naturlig och robotvänlig gräsgödsel

Har du en automatisk, liten hjälpreda i trädgården som klipper gräset åt dig? Vår naturliga gräsgödsel för robotgräsklippare ger gräsmattan precis alla näringsämnen den behöver – utan att skada roboten förstås. Det räcker gott och väl att sprida detta gödselmedel två gånger om året, och vi rekommenderar att du gödslar mellan april och augusti för optimalt resultat.

100 % naturlig höstgödsel för gräsmattan

Om du vill ge din gräsmatta en extra näringsboost inför vintern passar det perfekt att använda vår naturliga höstgödsel. Gödseln främjar rotbildning och gör gräsmattan extra stark inför vintern, samtidigt som den tar upp näringsämnen och vatten på ett bättre sätt. För bästa resultat ska du sprida gödseln innan temperaturen faller under 10 grader.

Fler tips för en välmående och fin gräsmatta

Gödsling är tyvärr ingen magisk kur som på egen hand garanterar en välmående gräsmatta. Du behöver såklart ta hand om den på andra sätt också!

Kalkning av gräsmattan

Om du bor i ett område där marken är sur är det en god idé att kalka gräsmattan. Kalk frigör bra näringsämnen för gräsmattan, minimerar uppkomsten av mossa och förbättrar även gräsets tillgång till syre. Viktigt att komma ihåg är att du endast bör kalka gräsmattan om det verkligen är nödvändigt, så därför behöver du först mäta pH-värdet i området. Det finns flera olika metoder för detta, exempelvis med hjälp av en analog pH-mätare.

Vattning av gräsmattan

Gräs är en växt och behöver precis som alla växter vatten för att må bra. Under torrperioder behöver gräsmattan cirka 10–15 millimeter vatten ett par gånger i veckan, medan du under regniga perioder kan vattna mer sällan. Använd gärna en regnmätare för att kontrollera hur mycket vatten som gräsmattan fått, och komplettera sedan med mer vatten om det behövs.

Klippning av gräsmattan

Att klippa ofta och lite är en bra tumregel för att få en frisk och grön gräsmatta. Under sommaren är det en god idé att klippa åtminstone en eller två gånger i veckan. Det finns dock vissa situationer då du istället bör avvakta med gräsklippningen – exempelvis om det förväntas komma mycket regn. Då kan det längre gräset nämligen motverka att stora pölar bildas och orsakar permanenta skador på gräsmattan.