7 min att läsa
Dela

Så fort våren och sommaren närmar sig brukar många börja kämpa för en grön gräsmatta, och om du vill lyckas med detta finns det många faktorer som spelar in. Gräsmattan behöver inte bara klippas och vattnas utan även gödslas med rätt typ av gräsmattegödsel – vid rätt tidpunkt. När är det dags för gödsling egentligen, och vilken är den bästa gödseln för gräsmattan? Fortsätt läsa för att ta del av våra bästa tips, och kunna njuta av en grön gräsmatta hela sommarhalvåret.

Därför är det viktigt att sprida gödsel i gräset

Om du vill ha en slitstark, frisk och frodig grön gräsmatta ska du inte bortprioritera gödsel. En gräsmatta som inte gödslas med jämna mellanrum har betydligt lättare för att utkonkurreras av mossa och ogräs, samtidigt som den lättare tar skada av exempelvis frost och värme. Gräs är nämligen en växt som kräver mycket näring, och det är väldigt sällan som jorden under gräset kan bistå med tillräckliga mängder. Därför är det viktigt att du tillför detta själv.

Då är det dags att använda gräsmattegödsel

När våren är på ingång och gräset visar sina första livstecken är det dags att utföra den första gödslingen. Mitten av april är vanligtvis en bra tidpunkt för att gödsla första gången för säsongen. Det är även den viktigaste insatsen du kan göra eftersom det ger gräsmattan en välbehövlig näringsboost efter vintervilan. Mossa och ogräs har oftast redan börjat gro i gräsmattan, och därför behöver den kraft till att kunna konkurrera ut dessa inkräktare.

Stroller
Stroller PLUS Mossa

Små korn för optimal spridning - Stroller PLUS Mossa är framställt på ett optimalt sätt för att gräsmattan ska ta upp näringen effektivt. De små kornen bidrar även till en jämn och bra fördelning av gödslet över gräsmattan. Det är allra bäst att gödsla med PLUS Mossa tidigt på våren, vid den första vårgödningen, för att ge gräset bästa möjliga förutsättningar att växa sig grönt och vackert i takt med att solens strålar väcker liv i växtligheten. Lika effektivt som Stroller PLUS Mossa fungerar för gräsets tillväxt, bekämpar det samtidigt den inkräktande mossan. Efter en korrekt gödsling blir din gräsmatta mossfri inom endast två veckor. Snacka om dubbel effekt med hög effektivitet!  Första vårgödningen Snabbverkande mot mossa Mossfri gräsmatta inom 14 dagar Innehåller även kväve som ger växtkraft Använd växtskyddsmedel med försiktighet. Läs alltid etiketten och produktinformationen före användning.

Upprepa spridningen av gödsel i gräsmattan

En bra grundregel när det kommer till att gödsla gräsmattan är att hellre göra det ofta och lite än sällan och mycket. Efter den första gödslingen kan du med fördel gödsla gräsmattan två eller tre gånger till under tidig sommar och högsommar, men det beror förstås också på vilken typ av gödsel du använder och hur mycket gräsmattan utsätts för slitage. Ett generellt tips är att upprepa gödslingen i början av juni och mitten av augusti, och möjligtvis en extra gång däremellan. Många väljer även att ge gräset en extra näringsboost på hösten.

Stroller
Stroller Gräs Gräsgödsel

Med Strollers gräsgödsel får du äntligen chansen att njuta av din gräsmatta fullt ut. Förutom att ligga grön och vacker i din trädgård kan du vara säker på att den mår bra ända från rötterna. Gödslet innehåller förutom kväve, som är den viktigaste beståndsdelen i ett effektivt gräsgödsel, både fosfor och kalium som tillsammans utgör hela spektret av vad gräset behöver för att må som allra bäst. Nåväl, solen måste förstås också göra sitt! 

Så går du tillväga när du ska gödsla gräsmattan

En av de viktigaste detaljerna att tänka på vid gödsling är att sprida gödseln tunt och jämnt över hela området. Per 100 kvadratmeter gräsmatta krävs ungefär två till tre kilo gräsmattegödsel. Om du har vanan inne går det bra att sprida gödseln för hand, annars är det en god idé att använda en så kallad spridarvagn. En annan viktig detalj att tänka på är att gödselmedlet behöver lösas upp ordentligt för att kunna tränga ner i jorden och ge näring åt gräset, och därför bör gödslingen ske i samband med regn. Om det inte ska regna de närmaste dagarna kan du såklart använda vattenslangen eller en vattenspridare istället.

Ska du anlägga en helt ny gräsmatta?

Vid anläggning av en ny gräsmatta passar det också perfekt att använda gräsgödsel för att ge växtligheten en kickstart. Det är bäst att anlägga gräsmattan på våren eller under hösten eftersom fuktigheten är högre vid dessa årstider. Börja med att förbereda jorden genom att blanda ner gräsgödsel i översta skiktet. Därefter ska du kratta ytan och sprida ut gräsfröna. Platta sedan till marken ordentligt och avsluta med att vattna rikligt. Det är också viktigt att du fortsätter vattna regelbundet tills gräsfröna börjar växa och slår rot.

Stroller
Stroller Komplett Gräsreparation

Blandningen av gräsfrön och gödsel ger optimala förutsättningar för en snabb gräsväxt så du blir av med gräsmattans skadade gräsområden.  Det är bara att strö ut produkten där du vill att det ska växa nytt gräs och vattna ordentligt.

Välj organisk gödsel till gräsmattan

Eftersom det finns flera typer av gödsel på marknaden är det inte det lättaste att avgöra vilken sort som är den bästa. Gödsel för gräsmattan finns i både konstgjorda och organiska varianter, och det är den sistnämnda typen som vi väljer att förespråka. För oss är det nämligen viktigt att våra kunder ska kunna ta hand om sin gräsmatta på bästa sätt och samtidigt göra genomtänkta konsumtionsval för miljöns skull. Om du månar om miljön och planetens framtid rekommenderar vi varmt att du tar en närmare titt på vår produktlinje av naturlig gödsel. Vi erbjuder en rad olika gödselmedel som lämpar sig specifikt för ekologisk odling.

100 % naturlig gödsel för anläggning och underhåll av gräsmatta

Strollers 100 % naturliga gräsgödsel innehåller en välbalanserad blandning av de näringsämnen som din gräsmatta älskar – kväve, fosfor och kalium. Utöver detta innehåller gödseln även rotstimulerande ämnen som hjälper gräsmattan att bli mer motståndskraftig och slitstark. Med Strollers gräsmattegödsel tas näringen dessutom upp under 100 dagar, vilket betyder att du inte behöver upprepa gödslingen lika ofta, vilket är nödvändigt att göra med många andra gödselprodukter som finns på marknaden.

Stroller
Stroller Gräsgödsel

Gräsgödsel – för täta och gröna gräsmattor! Med en 100 % naturligt gräsgödsel, som det från Stroller till exempel, är du på god väg mot gräsmattan du drömmer om. Det räcker med att gödsla två gånger per säsong, förslagsvis så tidigt som möjligt på våren, precis när gräset har börjat växa, och sedan när du tycker att tillväxten har börjat avta eller gräset börjat glesna en aning, vilket kan inträffa på sensommaren. Vi erbjuder en effektiv gräsgödsel som kan användas både på små och stora gräsmattor och som innehåller precis den näring som gräset mår allra bäst av.   

100 % naturlig och robotvänlig gräsgödsel

Har du en automatisk, liten hjälpreda i trädgården som klipper gräset åt dig? Vår naturliga gräsgödsel för robotgräsklippare ger gräsmattan precis alla näringsämnen den behöver – utan att skada roboten förstås. Det räcker gott och väl att sprida detta gödselmedel två gånger om året, och vi rekommenderar att du gödslar mellan april och augusti för optimalt resultat.

Stroller
Stroller ROBOT gräsgödsel

På anläggningar som till exempel fotbollsplaner eller golfbanor, där kvaliteten på gräset är av största vikt och ytorna är för stora för att klippa med vanlig gräsklippare, är Strollers robotgödsel ett fantastiskt alternativ. Den är anpassad för att inte skada robotgräsklipparen och är således ett säkert val för dig som har stora gräsytor att ha hand om. Robotgödseln innehåller precis den sortens näring som krävs för en riktigt tät och fin gräsmatta. God tillväxt av rötter och oerhört stabil återväxt är exempel på resultat från gödsling av Strollers 100 % naturliga robotgödsel, som bland annat består av en ”Natural Booster” som stärker gräsmattan från rot till strå.

100 % naturlig höstgödsel för gräsmattan

Om du vill ge din gräsmatta en extra näringsboost inför vintern passar det perfekt att använda vår naturliga höstgödsel. Gödseln främjar rotbildning och gör gräsmattan extra stark inför vintern, samtidigt som den tar upp näringsämnen och vatten på ett bättre sätt. För bästa resultat ska du sprida gödseln innan temperaturen faller under 10 grader.

Stroller
Stroller Höstgödsel

Förbered din gräsmatta inför vinterns hårda prövningar med Strollers 100 % naturliga höstgödsel. Genom att ge gräsmattan en riklig mängd med näring förbättras motståndskraften ända från gräsrötterna, men denna höstgödsel fungerar alldeles utmärkt även för perenner och buskar i trädgården. De allra viktigaste beståndsdelarna i gödseln är kalium och fosfor som stärker växterna på alla plan. Kalium skyddar effektivt mot kyla och tjäle, medan fosforn stimulerar tillväxt i rötterna och ger goda förutsättningar för tidig blomning och fruktsättning på vårkanten. Strollers naturliga höstgödsel har låga halter av kväve, eftersom det inte är snabb tillväxt som är det viktiga innan vintervilan.

Fler tips för en välmående och fin gräsmatta

Gödsling är tyvärr ingen magisk kur som på egen hand garanterar en välmående gräsmatta. Du behöver såklart ta hand om den på andra sätt också!

Kalkning av gräsmattan

Om du bor i ett område där marken är sur är det en god idé att kalka gräsmattan. Kalk frigör bra näringsämnen för gräsmattan, minimerar uppkomsten av mossa och förbättrar även gräsets tillgång till syre. Viktigt att komma ihåg är att du endast bör kalka gräsmattan om det verkligen är nödvändigt, så därför behöver du först mäta pH-värdet i området. Det finns flera olika metoder för detta, exempelvis med hjälp av en analog pH-mätare.

Vattning av gräsmattan

Gräs är en växt och behöver precis som alla växter vatten för att må bra. Under torrperioder behöver gräsmattan cirka 10–15 millimeter vatten ett par gånger i veckan, medan du under regniga perioder kan vattna mer sällan. Använd gärna en regnmätare för att kontrollera hur mycket vatten som gräsmattan fått, och komplettera sedan med mer vatten om det behövs.

Klippning av gräsmattan

Att klippa ofta och lite är en bra tumregel för att få en frisk och grön gräsmatta. Under sommaren är det en god idé att klippa åtminstone en eller två gånger i veckan. Det finns dock vissa situationer då du istället bör avvakta med gräsklippningen – exempelvis om det förväntas komma mycket regn. Då kan det längre gräset nämligen motverka att stora pölar bildas och orsakar permanenta skador på gräsmattan.

7 min att läsa
Dela