Det första du gör

Efter att ha köpt krukväxten ställer man den ofta någonstans i ett rum som prydnad och den får lite vatten för att den ska fortsätta och växa. Det faktum att du låter den stå kvar i sin originalkruka, med blomjord och ställer den i en ytterkruka är inte bra i längden.

Bra rutiner när du skaffat en ny krukväxt:

  • De första veckorna låter du växten vänja sig vid sin nya omgivning genom att låta den vara kvar i sin kruka.
  • Sedan när den anpassat sig så planterar du om den i en ny kruka.
  • Använd jordbaserad kompost; kompost utan jord är speciellt under de torra förhållanden, som oftast råder inomhus, omöjlig att få fuktig igen när den väl torkat. Den har knappast något näringsvärde kvar då heller. Jordbaserad kompost behåller lättare sin fuktighet och innehåller således mer näring.
  • Det är viktigt att plantan sätts i lika mycket blomjord som innan.
  • Ställ krukan på ett fat så att krukbottnen eller vattenläckage inte skadar någon möbel.
  • En blandning av stenar, snäckskal och glaskulor ser vackert ut och hjälper till att hålla jorden fuktig.

Vattning av krukväxter

För lite vatten är ett stort problem speciellt om du inte har för vana att vattna regelbundet. Oregelbunden vattning inverkar på växthastigheten och krukväxtens hälsa. Regelbunden vattning är att föredra. Skaffa dig rutiner.

Slokande blad är ett av de första tecknen på att plantan inte får tillräckligt med vatten. Sedan vissnar de och blir bruna. Alla krukväxter, inklusive suckulenter behöver vattnas någon gång då och då. Växter med många breda blad, som t.ex. yucca-palmer och fatsias, behöver mycket vattnet och torkar lätt ut. Läs på plantans etikett och följ råden om vattning.

När du vattnar krukväxter gör du det direkt på jorden. Undvik att vattna på själva plantan. Det ska vara hål för dränering i botten på krukan så att överflödigt vatten kan rinna ut. Om krukan inte har sådana hål måste du vattna sakta så fatet under krukan inte blir överfullt – eller än värre att du låter fatet förbli fullt med vatten. Få växter trivs med att stå i vatten och rötterna ruttnar lätt om så är fallet.

Ibland kan växter dö av överflöd. Att vattna för mycket kan vara lika skadligt som att vattna för lite. Att man vattnat för mycket syns på att bladen gulnar och att stjälken ruttnar, och att växten ibland angrips av svampsjukdomar. Lagom med vatten till krukväxter är det bästa.

Allmänt om skötsel av krukväxter

Plocka snabbt bort vissna blommor och ruttnande och döda blad. Det förhindrar smitta och förruttning av plantan.

Precis som prydnadssaker eller annat i hemmet så kan krukväxter bli dammiga. Det förfular inte bara plantan men det inverkar också menligt på dess hälsa. Bladen kan inte “andas” ordentligt och växterna blir mer mottagliga för ohyra och sjukdomar. För att undvika detta ska du regelbundet torka av bladen både på över- och undersidan med en fuktig trasa för att få bort damm och samtidigt gör det dem vackrare.

Centralvärme gör att inomhusklimatet blir väldigt torrt och det är inte bra för krukväxterna. Spreja dem därför regelbundet med vatten. Det är livsviktigt för dina växter. Höj luftens fuktighet genom att sätta ut skålar med vatten nära värmeelementen. Det är bra både för växter och människor.

Temperaturväxlingen mellan dag och natt kan skada växterna. De som står i fönstren är de mest utsatta så se till att de står innanför gardiner eller persienner och inte mellan dessa och fönstret; inga plantor gillar drag.

Behöver krukväxter ljus?

Se till så att din krukväxt står i dagsljus. De flesta växter vill ha det ljust för att trivas och vantrivs om de står mörkt. Men det finns de som inte gillar direkt solljus och ställer du dessa i ett soligt fönster kommer de att bli lidande av det. Alla krukväxter tycker om att stå ljust för att trivas men olika arter vill ha det mer och andra mindre. Det är nödvändigt att ta reda på vad för slags belysning en krukväxt trivs bäst i. Att ibland snurra på krukan kan förebygga att bladen börjar gulna.

Gödsling av krukväxter

Krukväxter behöver gödslas; speciellt när de håller på att får knoppar. Att ställa ett lämpligt gödselmedel bredvid vattenkannan hjälper dig att komma ihåg det.

En bra lösning är att sätta ut plantan i trädgården och ställa den på terrassen, eller altanen under sommaren och när det inte är risk för frost. Regn gör ren plantan och frisk luft ger den nytt liv.