Hur bekämpas vanlig och långsprötad silverfisk?

6 min att läsa
Dela

Silverfiskar benämns som skadedjur men är oftast inte orsaken till några större materiella skador. Om du har otur kan dessa skadedjur dock fördärva både böcker och tapeter och även förorena matvaror. Den viktigaste orsaken till att bli av med silverfiskar är alltså den sanitära olägenhet som de medför. I vissa fall kan de även vara en källa till spridning av sjukdomar.  I den här artikeln ger vi en grundlig genomgång till hur du blir av med silverfiskar.

Så vet du vilken typ av silverfisk du drabbats av

Det finns två typer av silverfiskar i Sverige – långsprötad och vanlig silverfisk. Nedan följer några skillnader som är karakteristiska för de olika arterna.

Utseendemässiga skillnader

Den vanliga silverfisken kan ofta kännas igen på dess ljusgrå färg. Den långsprötade silverfisken är också silvrig men har däremot även bruna nyanser. Långsprötade silverfiskar har dessutom en kraftig behåring som går att se med blotta ögat, till skillnad från vanliga silverfiskar. De har minimal behåring vid sina spröt, om ens det.

Vanliga silverfiskar blir oftast runt 10 millimeter långa. Den långsprötade varianten är i sin tur en stor silverfisk som kan växa sig upp till hela 20 millimeter på längden. Ett annat karaktäristiskt drag hos den långsprötade silverfisken är dess spröt, som kan bli lika långa eller till och med längre än kroppen.

Silverfiskarna rör sig på olika sätt

Långsprötade silverfiskar har ett vertikalt rörelsemönster, och därför kan du se dem när de kryper på exempelvis köksinredning eller väggar. Vanliga silverfiskar kan däremot inte förflytta sig på det här sättet, utan rör sig framförallt nere på golvet.

Håll utkik efter de vanligaste varningssignalerna

Andra typer av skadedjur upptäcks oftast först när du märker att ditt hus eller annan egendom redan har fått skador. Silverfiskar upptäcks i sin tur oftast genom att du helt enkelt får syn på dem någonstans i hemmet. När du till exempel tänder en lampa på natten är det vanligt att upptäcka dem på golvet.

Silverfiskar livnär sig på rester från människor

Silverfiskar orsakar inte så stora skador men upplevs däremot som obehagliga, och av just den anledningen vill man inte ha dem inomhus. Ibland går det dock att märka av skadegörelse som silverfiskarna orsakat. Den vanliga silverfisken livnär sig till exempel på rester från oss människor. Det kan handla om håravfall, mjäll, överbliven mat men också på lim och klister som de hittat i tapeter och i böcker. Den långsprötade silverfisken livnär sig på samma saker som den vanliga silverfisken men de kan även få näring från olika textilier och matvaror.

Silverfiskar utgör sällan en sanitär olägenhet eller risk förutom när de gör sig hemmastadda i utrymmen som förvarar livsmedel och de inte blir upptäckta under en lång tid. Om du åker på semester en längre period är det alltså bra att städa i skåpen innan avfärd.

Insekterna trivs främst på fuktiga platser

Båda arter är mest aktiva på natten och överlever endast inomhus. De kan dock hittas på lite olika platser i hemmet. Båda arterna trivs i miljöer där luftfuktigheten är hög – exempelvis badrum, kök och tvättstugor. Om du hittar silverfiskar i ett rum utan hög luftfuktighet så kan det alltså vara en indikator på att du har en fuktskada.

De långsprötade silverfiskarna är dock inte lika beroende av fukt som de vanliga, och kan därför även hittas lite överallt utan att det nödvändigtvis behöver finnas en fuktskada på platsen. Du kan till exempel hitta långsprötade silverfiskar i sängen, bokhyllor eller garderober.

Hur blir man av med silverfiskar?

Om du vill få bort silverfiskar snabbt behöver du börja bekämpa dem på ett tidigt stadie, ungefär i samma stund som du har identifierat dem. Det finns en rad åtgärder som du själv kan utföra för att eliminera de silverfiskar som du fått in i hemmet eller på en specifik plats, exempelvis i skafferiet. Sätt igång omedelbart med de åtgärder du kan, och fortsätt allt eftersom med fler saker som passar just din situation.

Regelbunden städning och ett torrt och rent skafferi

Se till att alltid ha städat och rent i utrymmen där du förvarar torrvaror och annat som kan locka till sig skadedjur. Silverfiskar är väldigt beroende av att få i sig mat för att överleva och om du har fritt från smulor och mjöl på hyllor och i lådor elimineras risken att silverfiskarna trivs och överlever. Långsprötade silverfiskar livnär sig på torrvaror så dessa behöver göras otillgängliga genom att använda väl förslutna burkar i antingen plast eller glas.

Täta skrymslen och skarvar

Både vanliga och långsprötade silverfiskar trivs i golv och väggar, och de är fenomenala på att snabbt som vesslor göra sig hemmastadda om de hittat ett hål eller en annan öppning att ta sig igenom. Använd gärna silikon eller fogmassa för att täta till springor och andra smala utrymmen där silverfiskar kan ta sig igenom.

Skaffa en silverfiskfälla

Gillra en silverfiskfälla när du akut vill reducera eller eliminera silverfiskarna som du har fått in. Våra fällor för silverfiskar består av klister som innehåller stärkelse och lockar till sig både långsprötade och vanliga silverfiskar. Fällan fungerar i upp till två månader och den ska placeras på den eller de platser där du upptäcker störst andel silverfiskar.

Protect Home
Natria Silverfiskfälla

Fällan är idealisk för att upptäcka förekomst av silverfisk. Silverfisk attraheras av socker och stärkelse och kan förstöra både papper och textiler, specielt i fuktiga miljöer.

Använd medel mot silverfiskar

Bekämpningsmedel kan ibland vara det enda effektiva alternativet för att bli av med silverfiskar och andra ovälkomna skadedjur. Vi erbjuder en bred variation av bekämpningsmedel i form av spray som är effektiva mot silverfiskar och andra insekter som du kan få in i huset. Kvitt är ett snabbverkande medel som är bra att starta med och därefter kan du gå över till att använda Myrr som ger effekt upp till sex veckor efter behandling.

Justera temperaturen på golvvärmen

Silverfiskar lägger ägg när temperaturen är runt 25–30 grader. Om badrummet har golvvärme kan du förslagsvis sänka denna och på så sätt göra det mindre trivsamt för silverfiskarna att leta sig till badrummet.

Var noga med ventilationen

Silverfiskar trivs inte när luftfuktigheten är låg och eftersom de trivs i badrum är det bra om badrumsfläkten går att ställa in så att den regelbundet är i gång och kanske inte enbart startar när badrummet nyttjas. Långsprötade silverfiskar är mindre känslig för luftfuktighet men de dras ändå gärna till ställen som kök och badrum. Förbättrad inomhusventilation kan vara effektivt i jakten på att bli kvitt långsprötade silverfiskar. En god och jämn ventilation kan du åstadkomma genom att regelbundet vädra och att se till att hålla ventilationskanaler rena från smuts så att luften kan flöda fritt.

6 min att läsa
Dela