Att odla citrusträd för att skörda ätlig frukt hemma

3 min att läsa
Dela
man picking oranges

Att starta odlingen

Välj ut dvärgplantor som helst ska vara ympade på Flying Dragon rotstock. Dvärgträd blir vanligtvis 90-150 cm höga när de planterats i krukor. De flesta dvärgträd är annars inte ympade på Flying Dragon.

Basregler för odling

Behållaren: Välj en lätt kruka för att underlätta flyttning (eller sätt den på hjul). Ta en 25-30 cm kruka för ett 1-årigt träd, respektive en 35-40 cm kruka för ett 2-3-årigt träd. Undvik att plantera ett litet träd i en för stor kruka. Försäkra dig om att det finns hål för dränering.

Jordmånen: Använd den färdigpackade, lättviktiga jordblandning utan vattenabsorberande kristaller som finns i butik.

Belysningen: För att växa och trivas så bra som möjligt behöver citrusträd 8-12 timmar sol dagligen. (Ett växthus passar därför utmärkt). I vårt nordliga klimat placeras trädet i ett fönster i syd- eller sydvästlig riktning för att få ljus på vintern. Extra speciallampor behövs.

Bevattningen: Citrusträd vill varken ha för torr eller för fuktig jord. Vattna rikligt och låt sedan jorden delvis torka ut men låt inte träden börja vissna. Låt aldrig krukorna stå i vatten.

Fukten: Frånvaron av fukt på vintern försvårar väsentligt inomhusodlingen av citrusträd. Spraya plantorna, använd luftfuktare, eller sätt krukorna över vattenfyllda kärl. Håll dem på långt avstånd från både värmeelement och kyla.

Gödsling: Så långt det är möjligt ska man använda citrusgödselmedel som innehåller spårämnena järn, zink och mangan. De flesta organiska citrusgödselmedel saknar dessa; sjögräsgödsel kan då tillsättas.

Följ alltid bruksanvisningen på förpackningarna. Medan träden står inomhus ska man använda endast halva mängden gödsel.

Blommor och frukt: Normalt så blommar citrusträd som mest på våren. Men det är inte ovanligt att plantor har enstaka blommor året runt. Det är vanligt att citrusträd blommar och bär mogen frukt samtidigt. Blommorna pollineras med hjälp av vinden. När de står inomhus så skaka dem ordentligt för att pollinering ska ske.

Låt inte frukten mogna första året utan låt all energi gå till att utveckla friska grenar och rötter. Det tar 6-12 månader för frukt att mogna beroende på vilken art det handlar om. När är då frukten mogen? Tyngd och färg visar mognadsgraden, men det bästa sättet att avgöra är självklart att smaka på frukten.

Beskärning: Beskär när som helst under året för att forma trädet och förhindra att det blir för stort. Ett annat sätt att begränsa storleken är att var 3-5 år ta upp växten ur krukan och beskära rötterna några cm. Passa på att samtidigt tillföra ny jord.

Årliga flytt: Flytta ut citrusträden så snart temperaturen ligger stadigt över 4 °C. Anpassa plantorna till utomhustemperaturen genom att ställa dem på en skuggig vindskyddad plats ett par timmar om dagen. Öka tiden gradvis tills du kan lämna dem över natt. Samma principer som för härdning av skott gäller. På liknande sätt ställer du träden i skuggan ungefär 2 veckor innan du flyttar dem inomhus på hösten för att vänja dem vid att få mindre solljus.

Stroller
Stroller blå Citrusnäring

Stroller blå Citrusnäring innehåller flytande näring som passar citrus- och medelhavsväxter. Innehåller mikronäring, t.ex järn.

3 min att läsa
Dela